Nouă „sânziene” superbe au putut fi văzute ieri, după-masă, în centrul Oradiei, purtând frumoase costume populare și coronițe din flori, în avanpremiera sărbătorii de astăzi.

„Sânzienele”: Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan au făcut o paradă și au interpretat un cântec tradițional, iar la final, au împărțit materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare.

Deoarece sânzienele erau îmbracate în alb, la fel și cele nouă fete, prezente pe traseul dintre Piața Unirii - strada Republicii - Magazinul Crișul din Oradea, au purtat frumoase costume populare, precum și coroniţe din flori.

„Acest eveniment are ca scop promovarea obiceiurilor legate de această dată, obiceiuri care încă se mai păstrează în unele locuri de către femeile și fetele tinere”, transmit reprezentanții Centrului de Cultură al județului Bihor, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor.

Cum 24 iunie a fost declarată Ziua Internațională a iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, Violeta Gherman a prezentat ieri în Piața Unirii o expoziție de costume populare din colecția personală. Costumele au fost expuse în centrul Oradei între orele 17.30 - 19.30.

Se spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, sânzienele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.

Conform tradiției, obiceiurile din preajma sărbătorii Sânzienelor aduc, dacă sunt păstrate, prosperitate și noroc tinerelor practicante.