Săptămâna viitoare, în Cetatea Oradea - Exerciții și expoziții de Ziua pompierilor
Pompierii bihoreni vor sărbători, săptămâna viitoare, 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, ocazie cu care orădenii vor putea urmări exerciții demonstrative de descarcerare, stingere a incendiilor, acordare de prim ajutor calificat și vor putea participa la expoziții. Cei mici vor avea la dispoziție jocuri educative dar și o nouă revistă gândită special pentru ei.
Exerciții de stingere a incendiilor, descarcerare, acordare a primului ajutor calificat, prezentare tehnică de intervenţie, jocuri educative pentru copii, informare preventivă și pregătire în domeniul situațiilor de urgență sunt doar câteva dintre activitățile pregătite de pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” (ISU Bihor), pentru bihoreni, cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”.
Miercuri, 13 septembrie, aceștia vor marca 175 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment semnificativ al istoriei pompierilor români şi al istoriei naţionale: lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848, de cei 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi să înfrângă mişcarea revoluţionară română.
ISU Bihor va organiza o serie de activităţi pentru cetățenii care doresc să sărbătorească „Ziua Pompierilor din România” alături de pompierii militari bihoreni, atât la sediile subunităților din județ, cât și în incinta Cetății Oradea.
La sediile a 10 subunități din județ (Detașamentul de Pompieri Salonta, Secția de Pomperi Beiuș, Stația de Pompieri Ștei, Garda de Intervenție Tinca, Detașamentul de Pompieri Marghita, Stațiile de Pompieri Valea lui Mihai și Săcueni, Garda de Intervenție Sălard, Stația de Pompieri Aleșd și Garda de Intervenție 1 Mai) se va organiza „Ziua Porților Deschise”, activitățile aferente evenimentului incluzând exerciții demonstrative, prezentarea tehnicii de luptă și sesiuni de informare preventivă, desfășurate în intervalul orar 10.00 -16.00.
La Oradea, în Cetate
Tot miercuri, 13 septembrie, între 11.00 și 18.00, pompierii Detașamentelor 1 și 2 Oradea, vor fi prezenți în incinta Cetății Oradea, cu autospeciale de intervenție, echipamente și acecesorii specifice, puncte de informare preventivă, de instruire pentru acordarea primului ajutor etc., pregătind totodată, jocuri pentru copii (doborârea popicelor cu jetul de apă, refularea apei la macheta căsuță, colorarea fișelor din domeniul situațiilor de urgență etc.) și exerciții demonstrative, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Conform programului, între 11.00 și 18:00 va avea loc prezentarea tehnicii de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotare și activităţi pentru copii: acţionarea asupra unor focare la macheta căsuță cu refularea apei prin pistol de înaltă presiune în 10 secunde; doborârea popicelor cu jetul de apă; colorarea fișelor din domeniul situațiilor de urgență, poze la Panoul Pompierilor; atelier de prezentare a noţiunilor de prim-ajutor; consolidarea cunoștințelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă şi a regulilor de comportament în cazul producerii unor situaţii de urgență, prin sesiuni interactive la punctul de informare preventivă. La 11.30 va avea loc un exerciţiu demonstrativ de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în cazul producerii unui accident rutier; la 12.30 un exerciţiu demonstrativ de stingere a unui incendiu; la 13.30 un exerciţiu demonstrativ de utilizare a echipamentelor din dotarea autospecialei de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare; la 14.30 un exerciţiu demonstrativ de stingere a unui incendiu; la 15.30 un exerciţiu demonstrativ de utilizare a echipamentelor din dotarea autospecialei de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare; iar la 16.30 un exerciţiu demonstrativ de stingere a unui incendiu.
Persoanele interesate vor putea vizita expoziția tematică intitulată „Repere din istoria pompierilor militari bihoreni”, aflată la secția Muzeului Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, în incinta Cetății Oradea, corpul A, etaj II.
În cadrul acesteia, vizitatorii vor descoperi obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni, unele dintre acestea având o vechime de peste 150 de ani: pompe manuale de stins incendii, steaguri, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populație, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului.
Salamandră cu mesaje educative
Șeful ISU Crișana a prezentat în cadrul unei conferințe desfășurate ieri, câteva materiale de instruire educativă.
„Nu este un demers nou, l-am făcut și în anii trecuți. Nou este personajul animat pe care vrem să îl promovăm pentru copii, Sal – salamandra salvator. Vrem să lansăm acest personaj pe 13 septembrie, și ne dorim ca el să vină în rândul copiilor cu mesaje de prevenire, informații utile și să facă mai facilă și mai plăcută activitatea pe care o desfășurăm în grădinițe și școli” a declarat generalul de brigadă Sorin Caba.
Personajul va fi prezent atât pe flyere cât și într-o revistă de 21 de pagini care va fi tipărită în 100 de exemplare și distribuită educatorilor și profesorilor. Personajul și scenele care apar sub forma unor benzi desenate a fost realizat de Alexandra Paina ajutată de Camelia Roșca și Alina Butaci.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.