Salonta. Peste 13.000 de sarmale în concurs - Festivalul tradiţiei culinare româneşti
Festivalul Sarmalelor din Salonta a reunit sute de bihoreni în haine de sărbătoare. Nouă echipe şi-au pus la bătaie talentul şi măestria culinară în concursul de gătit sarmale, în timp ce ansambluri populare şi solişti de renume au încântat audienţa într-un maraton de muzică şi voie-bună. Gazdele evenimentului, consilierul judeţean Ioan Sala, senatorul Vasile Boeriu, consilierii locali Ramona Buz şi Răzvan Sala s-au dovedit maeştri în organizare. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida unui motto sensibil:
„Orice loc de pe pământ îşi are istoria lui. Trebuie să ştii să o asculţi şi un dram de iubire să o înţelegi."
„Acest festival a devenit o tradiţie pentru noi, iar sarmalele au fost alese ca simbol al evenimentului, pentru că ele se află pe masa românului în zile de sărbătoare şi în zile de post", a spus, pentru Crişana, Ramona Buz.
„Tradiția acestui festival are o rădăcină puternică care-și trage seva din spiritul autentic românesc și un singur scop - unitatea în bucurie, vorbă, port, cântec, la o masă tradițională binecuvântată, unde cu toții mulțumim lui Dumnezeu că ne-am născut în România. Cât vom avea viață pe acest pământ, noi, familia Sala, alături de toți cei care simt românește și trăiesc în fapte această realitate, vom duce mai departe tradiția strămoșească pe acest colțișor din frontiera de vest a României Mari", ne-a spus consilierul județean Ioan Sala.
Bucuria şi desfătarea gurmanzilor
Tradiționalul concurs de gătit sarmale și-a dovedit excelența prin experiența și ingeniozitatea gastronomică exersate în ultimii șase ani. Gazdele salontane au pus la bătaie 8.000 de sarmale, în timp ce restul echipelor concurente au gătit în total 5.000 de sarmale. Bucătarii și bucătăresele din Salonta, Avram Iancu, Cefa, Mădăras, Tulca, Ghiorac, Micherechi (Ungaria), precum şi maeștrii restaurantelor „Millenium" şi „Slavia", au dus la extrem curcubeul de arome și savoare din tradiționalele sărmăluțe românești asortate din belșug cu slănină, cârnați tradiționali, șunculiță țărănească, legume de sezon și pâine din celebrele brutării Salonta și Mădăras. Toți participanții au fost premiați cu diplome și cu un tradițional „tulnic de Bihor", iar rodul creației culinare - sărmăluțe în foi de varză murată - a fost împărțit gratuit tuturor celor prezenți, spre bucuria și desfătarea gurmanzilor. Tombola organizată în cadrul concursului de gătit sarmale a avut un scop umanitar, fondurile strânse fiind direcționate spre două cazuri sociale deosebite aflate în supravegherea organizației de femei și de tineret a PNL Salonta. Şi pentru că nicio sărbătoare nu e completă fără muzică, Ansamblul Mărţişorul din Avram Iancu, Ansamblul Cununiţa din Mădăraş, Ansamblul Ardeleanca din Tulca, Ansamblul Zestrea Buduresei, Ciprian Zopota şi Nuntaşii Bihorului au încântat publicul între orele 15.00-19.00. De la ora 19.00, pe scenă atmosfera a fost întreţinută de Natalia Selegean, iar iubitorii de fotbal au putut viziona, începând cu ora 21.00, pe un macro-ecran special instalat, meciul Grecia-România. Publicul care a ratat competiţia de sarmale s-a putut delecta până la finele evenimentului cu grătare, mici, bere rece, pălincă şi dulciuri.



Comentarii