Canicula este unul dintre pericolele care pândesc la fiecare colț, în special persoanele bolnave. Prin urmare, respectarea unor reguli relativ simple poate face diferența între viață și moarte. ITM Bihor va lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, în care se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

 

Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune și un stres în plus pentru organism. Din cauza ei pot apărea deshidratări severe, agravări ale unor boli cronice sau declanșarea unor atacuri de căldură. Prin transpirație se pierd săruri și vitamine importante din organism care pot duce la probleme serioase în funcționarea proceselor fiziologice. Vorbim aici despre oboseală fizică și psihică, tulburări de ritm cardiac, stare de diconfort, iritabilitate, agitație, greață, vărsături, durere de cap, amețeală, leșin, dureri și crampe musculare, sete accentuată, insomnie și intensficări ale simptomatologiilor bolilor cardiovasculare sau psihice, și nu numai.

Ce se poate face în acest caz? Pentru a vă feri de căldură, este important să consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.

Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii – sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului. Se recomandă evitarea sau limitarea consumului de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea şi staţionarea în locuri răcoroase, cu umbră.

 

Feriţi-vă de soare!

Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Trebuie purtate haine de culoare deschisă, subţiri, comode, de preferat cele din in şi bumbac. Trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.

În interiorul locuinţei se recomandă folosirea draperiilor în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii) şi deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară.

Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.

Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11.00 şi 16.00, când razele sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare, iar cele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic. La apariţia primelor semne de boală, ca urmare a temperaturilor ridicate, DSP Bihor recomandă populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament, iar în cazuri de urgenţă să fie apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Recomandări ITM pe timp de caniculă

Având în vedere că în perioada iunie - septembrie 2017, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, în acele zile ITM Bihor va lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, în care, se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.

În ceea ce priveşte perioada imediat următoare, respectiv 28 iunie 2017 -1 iunie 2017, potrivit buletinului de informare meteorologică transmis de  Administrația Națională de Meteorologie, se anunţă vreme caniculară, indicele de temperatură-umezeală  ITU va atinge şi va depăşi pragul critic de 80.