Polițiștii de penitenciar au ieșit, azi dimineaţă în stradă, în mai multe oraşe din ţară. Membrii Sindicatului Independent al Lucrătorilor din Penitenciarul Oradea au protestat, cerându-şi drepturile, în faţa Prefecturii Bihor.

Angajații din mai multe unităţi de detenţie din ţară au ieșit în stradă, având mai multe solicitări. În primul rând, lucrătorii din penitenciare sunt nemulţumiţi de modul de salarizare şi solicită punerea în aplicare integral a legii salarizării nr. 153/2017. Polițiștii mai sunt nemulțumiți de orele suplimentare pe care trebuie să le acopere. Această problemă vine din cauza deficitului de personal.

Potrivit liderului sindicaliştilor orădeni, Călin Ardelean, mai sunt probleme în ceea ce priveşte dotarea instituţiei dar şi probleme pe linia asigurării tehnicii şi a mijloacelor auto pentru transportul în misiuni a personalului dar şi pentru deplasarea deţinuţilor la instanţele de judecată. Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) și Federația Polițiștilor din Penitenciare (FPP) a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că vor continua protestele. Într-un comunicat de presă, sindicaliștii cer Guvernului României să aplice „în totalitate legea salarizării structurilor din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.

“Cerem ca măcar la doi ani de la aplicarea legii pentru tot personalul bugetar, această lege să intre în vigoare și pentru sistemul de apărare. În totalitate. Doar atât…Ce ne-ați dat zilele trecute este doar solda de grad ce trebuia să o dați din Ianuarie 2022”, se arată în comunicatul citat. Sindicaliștii mai cer și „deblocarea tuturor posturilor vacante și încadrarea acestora pentru a reduce deficitul de personal și a desfășura în condiții de siguranță misiunile operative”. De asemenea, se solicită actualizarea tuturor drepturilor stabilite prin lege pentru personalul din sistemul judiciar.

Activitatea în unitatea de detenţie din Oradea nu a fost afectată ca urmare a protestului, la acţiune participând personalul aflat în timpul liber sau angajaţii care au ieşit din tură. Potrivit bilanţului de activitate pe anul 2023, în Penitenciarul Oradea sunt custodiaţi peste şase sute de deţinuţi, în 125 de camere de deţinere. Din totalul de 341 de posturi prevăzute în schemă, sunt ocupate 274 de posturi, un procent de 80,35%, 67 de posturi fiind vacante, la începutul acestui an.