Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au descins, ieri dimineaţă, la Universitatea din Oradea. Percheziţiile au fost desfăşurate cu privire la suspiciuni privind fapte de corupţie. Rectorul Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Ştiinte Socio-Umane, Floare Chipea, şi prof. Camelia Dindelegan, tot de la Facultatea Ştiinţe Socio-Umane, sunt cei vizaţi de anchetatori, percheziţii desfăşurându-se şi la domiciliile celor trei. Potrivit unor surse, procurorii fac cercetări pentru luare de mită, dare de mită şi complicitate.

 

Primii anchetatori au ajuns la Universitatea Oradea ieri dimineaţă, înainte de ora 8.00. Biroul rectorului Constantin Bungău şi cel al decanului de la Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, au fost sigilate. După efectuarea tuturor formalităţilor, în jurul orei 10.30, la sediul instituţiei de învăţământ au descins procurorii, tot atunci sosind şi rectorul Universităţii, însoţit de avocatul său. Procurorii îi bănuiesc pe cei implicaţi în acest caz de fapte de corupţie, dosarul vizând concursul prin care Camelia Dindelegan a promovat în luna februarie a acestui an de pe postul de conferenţiar pe cel de profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. "Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2015- 2016. În cursul zilei de 30 martie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații, situate în municipiul Oradea, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a precizat Biroul de presă al DNA într-un comunicat transmis ieri. "Acum am fost anunţat că au loc percheziţii, legat de concursul de promovare a doamnei Dindelegan, dar nu ştiu de ce. Eu nu am fost membru nici în comisia de examen, nu eu am scos postul la concurs, nu am avut nicio legătură”, a precizat rectorul Constantin Bungău înainte de percheziţii, punctând că "e campanie electorală”. Descinderile procurorilor anticorupţie au loc într-o perioadă în care Universitatea se pregăteşte de alegeri, actualul rector fiind unul dintre cei care şi-au depus candidatura pentru un nou mandat.

Procurorii au solicitat documente

După aproape patru ore de percheziţii, procurorii au părăsit clădirea Rectoratului şi s-au deplasat la biroul decanului Floare Chipea. Anchetatorii au solicitat conducerii instituţiei de învăţământ să le transmită toate documentele legate de organizarea şi desfăşurarea concursului de promovare a Cameliei Dindelegan. "De la început vreau să spun că ancheta nu este finalizată, mai au loc percheziţii la noi în campus. Ni s-a cerut să transmitem probe, documente, cu privire la desfăşurarea unui concurs care s-a finalizat la sfârşitul lunii februarie. Doamna Dindelegan este un cadru didactic care nu trebuie să facă ceva pentru a obţine postul de profesor pentru că are atestatul de acreditare, pe care nu i l-a dat Universitatea din Oradea. A mai apărut un scandal în ceea ce priveşte acest post. E o ciocnire probabil între două colege din acelaşi departament. Rectorul Universităţii nu are nimic de a face cu acest lucru”, a declarat, după percheziţii, rectorul Constantin Bungău. Întrebat despre infracţiunile de corupţie la care fac referire procurorii DNA în comunicatul transmis, Bungău a precizat. "Probabil se consideră că noi am influenţat scoaterea unui post la concurs. Nici nu ştiu ce ar putea fi, mită, trafic de influenţă, ceva de genul acesta. Am primit termen până mâine (n.r. - azi), să transmitem toate documentele”. Referitor la faptul că aceste percheziţii au loc în plină campanie electorală la Universitate şi întrebat dacă se simte vizat, Constantin Bungău a precizat: "Sper să nu aibă nicio legătură. Oricum, eu nu am nicio implicare”.

 

Promovare cu scandal

Scandalul despre care a amintit, ieri, şi rectorul Universităţii, a izbucnit în instituţia de învăţământ la sfârşitul anului 2015, protagoniste fiind Camelia Dindelegan, pe atunci conferenţiar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, şi Simona Trip, prorector responsabil cu studenţii, din cadrul aceleiaşi facultăţi. Cea din urmă a fost una dintre contestatarele lui Dindelegan, încă dinainte ca aceasta să promoveze, acuzând că postul de profesor a fost special pregătit pentru un anume candidat. Soţia preotului Marin Dindelegan şi soră a stareţului Mihail de la Mănăstirea Izbuc, Dindelegan a fost şefă de laborator la Spitalul de Neuropsihiatrie, angajată la Universitate în 2003, a ajuns lector în 2008, conferenţiar în 2013, iar trei ani mai târziu a devenit profesor. O ascensiune rapidă pusă sub semnul întrebării chiar de propriii colegi. "Au fost discuţii. Am încercat să le împac pe cele două. Am vorbit cu amândouă colegele, cu doamna decan, să găsească soluţii. Prea mult nu ştiu ce a fost acolo”, a precizat Constantin Bungău, menţionând însă că nu poate confirma existenţa unui denunţ la DNA din partea Simonei Trip. Avocatul rectorului, Bogdan Bodea, a subliniat că anchetatorii au solicitat doar copii după documentele privind organizarea şi desfăşurarea concursului. "S-au cerut acte. Nu ne-a fost adusă la cunoştinţă nicio acuzaţie, nu a fost nimeni chemat la audieri”, a menţionat apărătorul lui Constantin Bungău. Potrivit unor surse, însă, angajaţii universităţii care s-au prezentat ieri dimineaţă la serviciu au găsit birourile sigilate şi au primit o informare prin care li s-a adus la cunoştinţă faptul că vor avea loc percheziţii într-un dosar privind suspiciuni de luare de mită, dare de mită şi complicitate.  

Descinderile oamenilor legii la Universitate nu sunt o premieră pentru instituţia de învăţământ superior. La sfârşitul anului 2014, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat percheziţii, inclusiv în biroul rectorului Constantin Bungău, motivul fiind contractul încheiat între Universitatea Oradea şi firma CIAC, patronată de Ioan Mintaş, pentru construcţia unui cămin studenţesc pe malul Peţei. Contractul a fost prelungit succesiv, prin acte adiţionale. Unul dintre aceste astfel de acte i-a adus rectorului acuzaţia de instigare la fals intelectual, fiind antedatat.

 

"UO va sta la dispoziţia organelor de cercetare”

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis ieri după-amiază, referitor la acţiunea Serviciului Teritorial Oradea al DNA la Universitatea din Oradea, rectorul Constantin Bungău a transmis următoarele: „Cercetarea in rem declanşată de DNA face referire la organizarea concursului pentru ocuparea postului de profesor de la Departamentul de Psihologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. În urma câştigării concursului pentru ocuparea postului didactic desfăşurat în perioada 26 - 28 ianuarie 2016, postul a fost ocupat de doamna Dindelegan Camelia, cadru didactic abilitat pentru conducerea de doctorat, încă din anul 2015. Regretăm că astfel de acţiuni se desfăşoară în timpul campaniei electorale pentru alegerea funcţiei de Rector al Universităţii din Oradea şi înainte de Admiterea pentru anul universitar 2016/2017. Universitatea din Oradea va sta la dispoziţia organelor de cercetare, astfel încât să poată fi eliminate toate suspiciunile care planează asupra instituţiei.”