Superlativului rarisim i-ar corespunde englezescul best-seller, carte de mare succes, căutare și interes. O asemenea raritate va fi, suntem siguri, și cartea fostului profesor onorific al Universității din Oradea, Zaharia Macovei, Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918), apărută recent la Editura Universității din Oradea, în condiții grafice și de tehnoredactare excepționale, datorate tipografiei Metropolis.

 

Lucrarea, concepută ca teză de doctorat, având caracter istoric, i-a fost recomandată autorului de către marele istoric Nicolae Iorga, și realizată la Paris între 1938-1940. Autorul s-a documentat în cele mai mari biblioteci din Franța: Biblioteca Națională, Biblioteca de la Sorbona, Biblioteca Sainte Genevieve din Paris, Biblioteca Universității din Poitiers. Teza, dactilografiată, a fost transmisă directorului școlii românești din Franța, profesorului N. Iorga, prin intermediul lui Victor Ianculescu, consul general al României la Paris, în septembrie 1940. Lucarea urma să fie publicată în Franța, dar teribilele evenimente politice ale vremi nu au permis realizarea editorială.

Teza este structurată în două părți, precedate de o Introducere, care delimitează conturul problemei studiate, dezbătând în special situația Austriei, văzută de francezi, după Bătălia de la Sadova, până la sfârșitul războiului. Prima parte este rezervată opiniilor de origine franceză despre unitatea românilor, până în jurul anului 1875. Partea a doua reprezintă o examinare a opiniei franceze începând cu 1875 până la pacea de la 1919-1920. Concluziile reiau problema unității, sintetizând, accentuând importanța și veracitatea opiniei franceze, analizând situația, în toate provinciile românești, de la o perioadă de timp la alta, după evenimentele din România, subliniind caracterul patetic și adesea profetic al gândirii franceze. Lucrarea se încheie cu un Post-scriptum (în care autorul face un bilanț al populației de etnie română din teritoriile anexate – Basarabia și Bucovina, Dobrogea de Sud și Transilvania – în urma Tratatului de la Viena din 1940), urmată de o bibliografie bogată și precisă.

Pornind de la principiul că gândirea precede acțiunea, autorul acestei lucrări a urmărit modul în care opinia franceză, prin cutezanța și limpezimea ideilor, a anticipat cu mult realizarea politică a României Mari, în vreme ce România, cucerindu-și drepturile în timpul Primului Război Mondial, și-a văzut în sfârșit reconstrucția frontierelor etnice naturale, recunoscute de marii oameni de stat, în conferința de pace. Autorul analizează, în egală măsură, părerile pro și contra ca fiind probe veridice, pentru formarea unor opinii, favorabile sau nu României. Adesea, aceste păreri s-au dovedit a fi greșite, sărace în informații, iar uneori sunt expresiile unor interese străine: austriece sau, mai degrabă, ungare.

Prin opinie, autorul înțelege „totalitatea ideilor, afirmațiilor, principiilor prezentate în problema unității poporului român, în interiorul frontierelor sale geografice, etnice, politice”. Punctele de vedere ale tuturor istoricilor, publiciștilor, oamenilor de litere, călători în România sau diplomați, sunt puse în valoare de către autor, căci ele reprezintă spiritul și opinia franceză vis-a-vis de România, susținând-o în luptele și așteptările sale, sau împiedicând-o să-și realizeze aspirațiile. Autorul a explorat documentele referitoare la problema unității românilor, fie că este vorba despre lucrări ample ale unor autori francezi, fie articole apărute în reviste franceze, începând cu 1875.

Autorul a preferat să prezinte evenimentele în ordinea lor cronologică, căci aceasta oferă o privire de ansamblu asupra opiniei franceze și permite constatarea, în egală măsură, a modului în care opiniile au devenit din ce în ce mai clare, mai puternice, și adesea, alimentate cu noi informații. Citind cu interes această carte, am rămas cu convingerea exprimată și de prefațator, că ea poate deveni evenimentul publicistic cel mai important dăruit Centenarului Marii Uniri din 1918.

Lansarea cărții profesorului onorific Zaharia Macovei „Problema unității tuturor românilor și gândirea franceză (1845-1918)“, va avea loc în Sala Mare a Primăriei Oradea, marți, 9 octombrie, la ora 17.30. Cartea, necunoscută şi nepublicată până acum, intervine ca un dar pe care editorul cărții, prof. univ. dr. Paul Magheru, îl face publicului românesc în onoarea Centenarului Marii Uniri din 1918.

Evenimentul este organizat de Academia Civică Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea.

Lector univ. dr. Orlando Balaș