De ieri, 21 august, polițiștii rutieri bihoreni vor folosi un echipament radar de măsurare a vitezei în regim staționar, pe baza undelor laser (pistol radar), în cadrul acțiunilor desfășurate în trafic pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale referitoare la viteza de deplasare a autovehiculelor pe drumurile publice.

 

Noul echipament radar dispune de o cameră video HD de înaltă fidelitate și un laser integrat, fiind unul dintre cele mai performante aparate de măsurare a vitezei disponibile la acest moment.

„Radarul a fost achiziționat de Primăria Aleșd și cedat în folosință Inspectoratului de Poliție. Este un echipament nou care va funcționa începând de astăzi (ieri-n.r.) în principal în zona Aleșd, pe DN1, unde avem valori foarte ridicate de trafic și foarte multe evenimente rutiere. Suntem în discuții și cu alte administrații locale, inclusiv Oradea, pentru achiziționarea unor astfel de radare și există și în planul Inspectoratului General al Poliției Române achiziționarea lor. Am înțeles că pe finalul anului vom primi și de la București. Din dicuțiile purtate cu reprezentantul firmei producătoare, momentan în țară sunt în jur de 20 de astfel de aparate. Și locul în care va fi amplasat acest radar se va anunța prin mjloacele media” a spus șeful IPJ Bihor, comisar șef de poliție Alin Antoniu Haniș.

Aparatul detectează viteza de deplasare a autovehiculelor la o distanță de până la 1.200 m. Acesta este nedetectabil, dotat cu sistem antibruiere, având capacitatea de a depista dispozitivele antiradar, interzise prin lege.

„Este un aparat mobil, portabil care măsoară viteza de circulație a autovehiculelor în regim staționar. Este echiparea cu un kit pentru noapte și unul care ne permite să-l folosim în condiții meteo dificile. Ca noutate, spre deosebire de aparatele vechi, acesta are sistem laser, undele sunt nedivergente, ceea ce înseamnă că vehiculul țintit rămâne țintit. Este un mare avantaj, mai ales în instanță. Radarul este dotat cu un aparat de filmare și înregistrare HD, fotografiile fiind de înaltă definiție și se poate observa ușor numărul de înmatriculare al vehicului țintă. Identificarea vitezei cu care circul un autovehicul se face în 0,33 de secunde de la momentul în care operatorul radar apasă trăgaciul”, a declarat Sorin Indrieș, inspector principal, șeful Biroului de drumuri naționale și europene din cadrul Serviciului Rutier.

Echipamentul stochează pe cardul de memorie înregistrări video și fotografii HD detaliate, referitoare la marca autovehiculului, numărul de înmatriculare, coordonatele GPS și chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto. Acțiunile desfășurate de polițiștii rutieri bihoreni în trafic în perioada 21 - 27 august, fac parte din calendarul activităților Tispol -  „Săptămâna Tispol - Viteză”, desfășurate la nivel european.