Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea a găzduit, pe 11 mai, decernarea premiilor „Dr. Mozes Carol”. Asistentele câștigătoare în acest an au fost: Lidia Bodrenciu și Florica Chichinejdi, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Andreea Roatiș, de la Spitalul de Boli Cronice Crasna, și Iuliana Heit, de la dispensarul din Săcueni.

 

Premiul este acordat asistenților medicali pentru întreaga activitate în domeniul sănătății, recunoscând implicarea, dedicarea și dăruirea față de pacienți, precum și rezultatele deosebite obținute pe parcursul carierei. Premiul poartă numele doctorului Mozes Carol, fondatorul Școlii Tehnice Sanitare din Oradea și autorul manualului de referință pentru pregătirea asistenților medicali. Acesta a fost instituit în anul 2011 de către ministrul Cseke Attila.

Prezidiul evenimentului a fost compus din dr. Tiberius-Marius Brădățan – secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Cseke Attila – fost ministru al Sănătății, Florin Birta – primarul municipiului Oradea, dr. Mozes Gabor - fiul medicului Mozes Carol, venit din Israel, dr. Aurel Mohan - președintele Fundației pentru Sănătate Bihor, as. med. Iuliana Busuiog - președinta Filialei Județene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) și Mircea Timofte – președintele OAMGMAMR.     

De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai unităților medicale din Bihor și Sălaj, printre care dr. Gheorghe Carp, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Sorin Luigi Vesa, manager al Spitalului Orășenesc Ștei, dr. Mircea-Ioan Șandor, manager al Spitalului Clinic CF Oradea, și dr. Erika Nagy, manager al Spitalului de Boli Cronice Crasna.

Tiberius-Marius Brădățan a lăudat OAMGMAMR, declarând că școala de asistență medicală românească are un trecut, un prezent și un viitor, datorită asistenților medicali care își desfășoară activitatea nu doar cu profesionalism și dedicare, dar mai ales cu empatie față de bolnav. Cseke Attila a adus laude și aprecieri sacrificiului personal impus de profesia de asistent medical.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a consolidat poziția de susținere a administrației locale față de investițiile în sănătate, menționând că lucrările de la Staționarul I al spitalului vor fi finalizate pe sfârșitul anului 2024.

Asistentele distinse în acest an cu premiul „Dr. Mozes Carol” sunt: as. șefă Lidia Bodrenciu – Secția Clinică Boli Infecțioase II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, as. șefă Florica Chichinejdi – Secția Clinică Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, as. med. Andreea Roatiș, de la Spitalul de Boli Cronice Crasna, și as. med. Iuliana Heit, de la dispensarul din Săcueni.

„Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor felicită asistentele medicale premiate în acest an și le transmite mulțumiri pentru dăruirea și profesionalismul cu care își desfășoară activitatea în cadrul spitalului”, se afirmă într-un comunicat al Spitalului Județean Bihor, trimis redacțiilor din Oradea la zece zile de la desfășurarea evenimentului.

Acesta a fost organizat de Fundația pentru Sănătate Bihor, Fundația Partium și Filiala Județeană a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor și a fost moderat de Camelia Pășcui.