Artişti al Teatrului Csokonai şi ai Filarmonicii Kodaly din Debreţin au fost prezenţi pe scena Teatrului Szigligeti din Oradea luni, 21 iunie, când a avut loc Gala de inaugurare a Festivalului Zilele Sfântului Ladislau.

Tot din prima zi a săptămânii, o compoziţie florală, care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau, împodobeşte curtea Cetăţii Oradea. Ea a fost oferită de Consiliul Municipal Debrețin și a fost realizată de artiștii: Pikó Sándor (statuia ecvestră), Antal Istvánné și Antal István - designul floral, și Kiss Péter - proiectarea.

În acest an festivităţile se desfăşoară sub sloganul Împreună acasă, organizatorii venind în întâmpinarea publicului cu 60 de evenimente, de la concerte la expoziţii, mese rotunde, tururi tematice ghidate sau filme.
Astăzi, 23 iunie, începând cu ora 12.00, credincioşii sunt aşteptaţi la rugăciunea de amiază cu muzică de orgă, la Biserica Reformată din Olosig. De la ora 16.00 va avea loc premierea câştigătorilor expoziţiei de design grafic Publicritic și vernisajul expoziției cu tema Smog Digital. Evenimentul va avea loc la Universitatea Creștină Partium (clădirea nouă), str. Sulyok István nr. 14-16. Lucrările premiate sunt expuse până la finalul lunii iunie pe mai multe panouri de mari dimensiuni din oraș.
Tot astăzi, şi tot de la ora 16.00, va avea loc un tur ghidat la Apotecha Rodia – cea mai veche farmacie din Oradea. Un grup poate cuprinde maximum 30 de personae, astfel că trebuie să se înscrue în prealabil printr-un e-mail la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro.

Locul, aflat în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea, este cea mai veche farmacie a orașului, care a avut această funcțiune timp de aproape 250 de ani - una dintre capodoperele istoriei farmaceutice ale oraşului Oradea. Vizitatorii vor putea admira vasele și recipientele farmaceutice vechi, instrumentele vechilor farmaciști, mobilierul original, restaurat al oficinei, frescele vechi, conservate, de pe tavan, picturile murale, precum și o colecție cu 1.500 de obiecte, realizată cu ajutorul comunității.

 De la ora 20.00, în cadrul evenimentului Cântă orașul va avea loc concertul SUMMER, susținut de ansamblul Oradea Wind Ensemble, dirijor Lorenzo Moroni, solistă Nagy Tímea. Concertul va avea loc la Amfiteatrul din Cetate. De la ora 21.30, în Curtea Palatului Princiar va avea loc proiecţia filmului Tovarășul Draculici (cu subtitrare în limba română).