Deşi cea mai recentă expoziţie deschisă la Muzeul Ţării Crişurilor, Arhimede şi invenţiile sale, va fi la dispoziţia vizitatorilor până în luna octombrie, evenimentul s-a bucurat de succes încă de la deschidere, exponatele fiind admirate în special de turişti şi de grupuri de copii.

 

Expoziţia este o nouă premieră națională și este rezultatul parteneriatului realizat de muzeul orădean și Consiliul Județean Bihor cu italienii de la „Niccolai Group Teknoart” SRL și „Artisans of Florence”, aceștia din urmă fiind realizatorii exponatelor care reproduc invențiile lui Arhimede. Reconstituiri ale invențiilor lui Arhimede au fost expuse pentru prima oară în 2013, în Italia, iar de atunci expoziția a fost itinerată în muzee din întreaga lume. La Oradea sunt expuse 35 de reproduceri ale mașinăriilor inventate de Arhimede, expoziţia  fiind structurată pe patru secțiuni tematice.

Şi, ca de obicei, copiii pot interacţiona cu o parte dintre exponate, pentru a înţelege mai bine funcţionalitatea maşinăriilor şi anumite legi ale fizicii. Secțiunea „Mașinile lumii antice” prezintă mașinării militare a căror invenție este atribuită lui Arhimede, cum ar fi balistele, „mâinile de fier” – pârghii uriașe care ascundeau mecanisme secrete folosite împotriva navelor de război romane sau pe șantiere navale, pentru ridicarea unor ambarcațiuni mari, și „oglinzile arzătoare”, folosite în luptele navale la scufundarea navelor. Aceste mașini antice au fost proiectate să funcționeze cu energia gravitației, fluxul vântului, fluxul de apă și razele solare.

Secțiunea intitulată „Mașini acționate de energie alternativă” prezintă modul în care se capta, în Antichitate, energia generată de vânt, apă sau de soare. Este o secțiune pe cât de surprinzătoare, pe atât de distractivă, oferind publicului informații despre crearea iluziilor optice, propagarea sunetului, farul, pierdut, al Alexandriei și dezvăluie secretul din spatele paradoxului mecanic al lui Arhimede, în care obiectele se rostogolesc în sus.

Secțiunea „Puterea formelor” prezintă descoperirile din geometrie ale lui Arhimede, descoperiri care i-au permis să pună în practică o tehnologie ce a revoluționat lumea sa. Este o secțiune tematică în care vizitatorii se pot distra cu geometria, pot rezolva puzzle-uri similare pieselor Lego și cubului Rubik și folosi blocuri utilizate în construcțiile din acea vreme.

Secțiunea „Moștenirea lui Arhimede”, prezintă lucrări importante ale celor mai celebri oameni de știință ale căror realizări au pornit de la descoperirile lui Arhimede – Leonardo da Vinci și Galileo Galilei. Este tema care relevă publicului rolul și contribuția adusă de Arhimede la dezvoltarea științei moderne, arătând, de asemenea, evoluția în timp a acelorași mașini create de acesta și recreate de-a lungul secolelor, pe aceleași principii de funcționare. Expoziția va sta la dispoziția publicului până la finalul lunii octombrie 2020.Prețul de vizitare: 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii (pentru toate expozițiile de la muzeu, cu excepția Vivariului). Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.