Conferința „Oradea te așteaptă” desfășurată ieri, de la ora 10.00, la Primăria Oradea nu a avut un mesaj unitar iar răspunsurile au fost pe măsură. Organizatorii s-au străduit să arate părțile bune ale României dar nu au prea avut ce face când unul dintre participanți le-a spus că țara nu se comportă ca și cum i-ar vrea înapoi.

Pentru a promova un mesaj de încredere pentru investitori și a sublinia rolul important pe care îl are Diaspora, atât în dezvoltarea mediului de afaceri cât și al orașului, administrația locală a organizat ieri, împreună cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot, „Ziua Diasporei - Oradea te așteaptă!”.

Printre participanți s-au aflat, alături de reprezentantul administrației locale - city managerul Dacian Palladi și directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea SA - Alina Silaghi, inițiatorul proiectului RePatriot - Marius Bostan, Hilde Brandl și Mirabela Miron - lideri RePatriot, Viorel Badea - senator Diaspora, Mihai Dohotar - antreprenor etc.

„Oradea nu este campioană în ceea ce privește emigrarea, dar ne doare când un cetățean alege să părăsească țara. Pierdem multă forță de muncă pricepută și tocmai de aceea încercăm să facem tot posibilul pentru ca cei care se întorc să aibă condiții”, a spus Dacian Palladi.

Marius Bostan, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, a încercat să prezinte în cifre situația românilor plecați din țară: „Peste 5 milioane de oameni produc plus valoare peste hotare pentru că nu au găsit aici mijloacele și oportunitățile necesare. Noi, cei de la RePatriot, am început să îi țintim și să le explicăm că există și aici oportunități. O facem pentru copiii noștri pe care nu dorim să îi pierdem. Cei care au plecat în alte țări sunt o mare valoare pentru România. Dacă îi adunăm, sunt mai valoroși decât tot aurul sau petrolul României, decât orice resursă naturală vreți. Oradea a fost printre primele localități care au răspuns la această inițiativă”.

„O țară condusă de infractori”

Despre partea frumoasă a României a vorbit și Hilde Brandl, plecată cu părinții la 5 ani din România, care a trăit în Germania și Africa de Sud dar a decis să se întoarcă acasă.

„Am reușit să construiesc ceva aici. România este un spațiu tânăr și nou cu oportunități rare care pot fi valorificate. Turismul în România e la 1% din PIB, este ca un pantof de copil. Cu oameni pricepuți cu investitori și idei, îl putem duce la 10% din PIB. Nimic nu este greu de făcut. Doar primul pas. Am lucrat apoi la RePatriot, pentru că am spus că e necesară o asociere în care să vedem ce vor oamenii din străinătate. Oferim consultanță gratuită pentru cei care vor să se întoarcă acasă și să înceapă o afacere, îi ajutăm să nu facă aceleași greșeli pe care le-am făcut noi. Să creezi și să crești ceva cu propriile mâini, asta este libertate. Și nu este loc mai bun în România pentru asta, ca Oradea. Nu degeaba este în topul mondial al orașelor magnet. Sunt doar 5-6 administrații locale în România care sprijină eficient și concret mediul de afaceri” a spus Hilde.

Mult mai negativ a fost discursul lui Viorel Badea, senatorul Diaspora.

„În urmă cu 5-6 ani credeam că noi, ca țară, suntem pe un drum cu sens unic dar ce se întâmplă acum mă sperie. Nu sunt frâne în calea investitorilor, sunt ziduri. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii în unele localități în care oamenii au plecat la muncă în străinătate, nu doar că nu mai trimit bani să își ridice case, dar își iau cu ei și mobila din locuințe. Trebuie să găsim soluții pentru a stopa dispariția identității românilor. Portugalia are un pachet de legi financiare de sprijin și modificări fiscale importante destinate celor care aleg să se întoarcă acasă”, a spus Badea a cărui intervenție a fost întărită de întrebarea simplă pusă de unul din cetățenii care lucrează în străinătate, din sală: „Diaspora a fost întâmpinată în țară cu gaze și bastoane, cum să mai vrea cineva să revină în țară? La ce să se întoarcă într-o țară condusă de infractori, într-un rai al infractorilor?”.

Contrargumentul organizatorilor a fost exemplul Oradiei, despre care au spus că este dovada clară că se poate, și că „omul sfințește locul”. „Cei de la RePatriot înoată împotriva curentului”, a concluzionat un alt participant.      

După conferință a urmat o vizită în Cetatea Oradea, în cadrul căreia orădenii veniți acasă în concediu, antreprenori locali și toți cei care intenționează să fructifice oportunitatea cooperării cu Diaspora și administrația locală, au avut ocazia să socializeze ori să schimbe impresii din experiența proprie.

Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Diasporei, Primăria Municipiului Oradea a pregătit un concert, având-o ca invitată specială pe Loredana Groza care va avea loc sâmbătă, 18 august, începând cu ora 20.00 în Cetatea Oradea.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA, împreună cu Fundația Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

RePatriot este o platformă de inspirație, consiliere și informație, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară.