Ediția din acest an a Toamnei Orădene a debutat spectaculos, ieri, în Piața Unirii, cu dansul prezentat de balerinele Teatrului Pavana din Olanda. Artistele au atras atenția orădenilor prin piruetele făcute de la înălțimea cataligelor, în rochii ce măsoară fiecare 250 m de material.

 

Taste of Oradea

Ieri, s-a dat startul ediției cu numărul 26 a Festivalului Toamna Orădeană, în cele două locații principale din urbe, Piața Unirii și Cetatea Oradea. În plus, anul acesta, pentru a ajunge cât mai aproape de orădeni, sunt organizate evenimente și în principalele cartiere ale orașului.

Până duminică seara, orădenii sunt așteptați în Piața Unirii cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii și zona culinară „Taste of Oradea”, care reunește cele mai bune preparate ale restaurantelor locale și multe alte surprize. De asemenea, această ediție a Toamnei are invitați speciali, artiști stradali și personaje fantastice ale companiilor de teatru stradal din Franța și Olanda, care, împreună cu alți artiști români, vor anima Piața. Astfel, în aceste zile, străzile orădene vor prinde viață și culoare, prin reprezentațiile unor personaje spectaculoase, care prezintă spectacole energice de teatru urban. Teatrul Pavana, de exemplu, vine din Olanda cu „señorite”, care, folosindu-se de catalige și costume excentrice, prezintă dansuri grațioase și, în același timp, pline de pasiune. Balerinele aceleiași companii reprezintă atracția evenimentului prin piruetele făcute de la înălțimea cataligelor, în rochii ce măsoară fiecare 250 m de material.

Patru zile de concerte

În fiecare seară, Piața Unirii va fi gazda unor concerte extraordinare, printre artiștii invitați să asigure muzica bună numărându-se Delia, Smiley, Zdob și Zdub, The Motans, Lora, In Fusion - Marius Pop și Călin Pop și mulți alții. Tot în aceste zile, activitățile pentru copii din Piață îi vor face și pe ei să se simtă speciali. Astfel, cei mici, și nu numai, sunt invitați să ia parte la distracție și creativitate în cele trei zone de distracție și veselie: cortul copiilor (care cuprinde atelier de manufactură ceramică, face painting, personaje din desene animate, golf pentru copii și ateliere creative), carusel cu lanțuri (distracție și adrenalină în mijlocul Pieței Unirii), Fantasy Corner (articole și accesorii vestimentare, tatuaje cu henna, tatuaje temporare), dar și un butic de toamnă. Statuia vivantă Steam Punk va reprezenta și ea o atracție în centrul orașului, în special pentru copii.

Street Food Festival, în Cetate

Una peste alta, Toamna Orădeană din acest an le aduce orădenilor multe noutăți. În Cetatea Oradea, de exemplu, se desfășoară „Street Food Festival”, un eveniment care îi așteaptă pe orădeni, dar și pe turiști cu rețete culinare din toate colțurile lumii și o atmosferă relaxantă. Toate vin la pachet cu o super atmosferă creată de invitați unul și unul, printre care: Vița de Vie, Mihail, Golan, Alexandrina și Lucia.

Mai mult, cartierele orădene vor fi și ele „scenele” unor concerte și spectacole de stradă. Percuționiștii africani de la Fanfara Kafi a teatrului Babel Tour din Franța vor încinge o petrecere pe ritmuri africane, asiatice și europene și vor incita orădenii la dans şi bună dispoziție. OradeaArt este un alt proiect care se „derulează” în cadrul Toamnei Orădene. Practic, prin proiectul Oradea Art, scările pasajului care leagă întersecția Parcului Traian cu zona Bulevardului Magheru sunt pictate în tehnica 3D, de către o echipă de specialiști, iar dacă se va dovedi că proiectul este un succes, ideea va fi pusă în practică și la alte pasaje din oraș.

Călătorie în timp, cu tramvaiul de Epocă

În cadrul festivalului Toamna Orădeană, orădenii sunt invitați la o călătorie în timp, cu tramvaiul de epocă, în zilele de sâmbătă, 7 octombrie, şi duminică, 8 octombrie, pe traseul: Casa de Cultură - Gara Centrală - B-dul Decebal - Piaţa Unirii - Casa de Cultură, cu plecare din staţia Casa de Cultură, la ora 13.10, în fiecare din cele două zile. Potrivit organizatorilor, biletele se pot achiziţiona numai la urcarea în tramvai şi doar în limita celor 50 de locuri disponibile pe scaune. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 8 lei, iar pentru copiii şi adolescenţii în vârstă de până la 14 ani este de 4 lei. Fiecare călător va primi, împreună cu biletul de călătorie, o broşură de prezentare a câtorva obiective de interes aflate pe traseu. Nu se fac rezervări.

Festivalul Toamna Orădeană este organizat de Primăria Oradea, prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea).

De menționat că, pentru o mai bună desfășurare a evenimentului, circulația auto în Piața Unirii este închisă total până luni, 9 octombrie, la ora 14.00.