Anul acesta, pe 18 octombrie, se împlinesc doi ani de când Anna Marossy a plecat spre veșnicie. În semn de omagiu pentru reputatul biolog, un orădean adună semnături pentru ca aleea principală din Parcul Libertăţii să-i poarte numele.

 

„Pentru mine, Anna Marossy a fost, de-a lungul anilor, nu doar prietenă, ci și un fel de mentor. Locuia într-un bloc cu patru etaje de lângă Parcului Libertăţii, și se plimba, adesea, pe această alee, care dorim să-i poarte numele. Până în prezent, am strâns peste 200 de semnături”, ne-a declarat florarul Marius Sabău, inițiatorul acestei campanii.

Cei care susțin acest demers trebuie să-şi declare pe listă numele, adresa şi numărul de telefon, iar campania de strângere de semnături are loc la sediul florăriei Florius Art din Parcul Libertăţii, pe malul Crișului, lângă Podul Intelectualilor. 

„Acest proiect este un fel de omagiu pentru Anna Marossy. Este un proiect care nu ar avea repercusiuni pentru oamenii din jur, pentru că nu dorim să schimbăm numele parcului, ci simpla denumire a acestei alei. Eu știu că aici a fost una dintre primele alei pietonale din Oradea, care s-a amenajat la finele secolului XIX”, a mai spus interlocutorul nostru.

El a menționat că odată adunate listele cu semnăturile necesare, acestea vor fi depuse la Comisia de Urbanism, care va decide dacă proiectul trece sau nu.

Născută pe 12 martie 1931, la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Licenţiată a Universităţii Babeş Bolyai în 1954, şi-a început cariera ca profesor de biologie la Ştei, unde s-a remarcat pentru faptul că, indiferent de starea vremii, îşi scotea elevii din clase, învăţându-i să iubească şi să respecte natura, chiar în natură. Din 1966 până în 1988, a fost muzeograf la secţia de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a făcut cercetările care aveau s-o consacre, studiind atent nufărul termal, floarea preferată, dar şi nenumărate alte specii de plante din nord-vestul ţării.

Dar ceea ce a făcut-o cel mai mult cunoscută, mai ales pentru publicul larg, a fost rolul ei de apărătoare a naturii, fie că era vorba de zonele protejate prin lege, fie că era periclitat mediul de viaţă chiar în Oradea, oraşul care i-a devenit a doua casă. Neezitând să ia atitudine în public, inclusiv în faţa autorităţilor şi a unor instituţii implicate în proiecte cu potenţial invaziv la adresa mediului natural, Anna Marossy şi-a închinat viaţa eforturilor de menţinere şi de salvare a rezervaţiei Pârâul Peţea de la Băile 1 Mai, mai ales a emblematicului său nufăr termal (Nymphaea lotus f. thermalis), precum şi a zonei Padişului.

Distinsă în 2006 cu Premiul de Excelenţă din partea Primăriei Oradea, prezenţă întotdeauna extrem de activă în spaţiul public, Anna Marossy şi-a ridicat în public vocea împotriva proiectelor periculoase pentru mediu, ca în cazul proiectului de exploatare prin cianurare a zăcământului aurifer de la Roşia Montană, pe care îl considera un atentat la siguranţa naţională. Chiar şi după pensionare, Anna Marossy a fost o persoană extrem de activă, fiind interesată de flora şi vegetaţia nordică, de tundră şi taiga, pentru a căror observare a întreprins călătorii în Siberia, Alaska, Laponia, Groenlanda, arhipelagul Spitzbergen şi Islanda.