La Muzeul Oraşului Oradea, este deschisă Expoziția de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii”, care aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX și XX), dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Episcopia Tulcii şi Muzeul Naţional Brukenthal au deschis, ieri, în orașul de pe Crișul Repede, Expoziția de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii”. Expoziţia de la Oradea prezintă, alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească. În ornamentaţia acestor potire apar figuri ce îi reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţi, reprezentări figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spaţiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.

O piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune. Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile.

Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (este datată în 1833), elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Pe lângă chivotele de factură rusească, se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune. Totodată, se remarcă decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor, cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii, este realizată miniatural, cu 16 personaje, această scenă fiind conturată de o ramă. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizează perfecţiunea, se află ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor.

Expoziția este realizată de Episcopia Tulcii, în parteneriat cu mai multe instituții, precum: Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. În cadrul parteneriatului încheiat între Episcopia Tulcii și Muzeul Brukenthal din Sibiu, toate obiectele liturgice expuse au fost curăţate în atelierul de restaurare-conservare al Muzeului.

La Oradea, expoziția a fost inaugurată ieri, la Muzeul Oraşului, gazde fiind Angela Lupșea, directorul Muzeului și Ionuț Ciorba, director adjunct.

Printre oaspeții prezenți la eveniment s-au numărat: Preasfinția Sa Visarion Bălțat, episcopul Tulcii, Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, părintele Simion Goga, protopopul Oradiei, Fodor Jozsef, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Eugen Ivuț, secretar episcopal - Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției, șef secție Muzeul Național Brukenthal și președinte al Asociației Culturale Octavian Smigelschi, Diana Iancu, muzeograf și co-curator al expoziției și Ionel Vila, secretarul Primăriei municipiului Oradea. De asemenea, la vernisaj au fost prezenți și numeroși preoți, având în vedere că, în aceeași zi, la Universitatea din Oradea, a debutat Congresul național al Facultăților de teologie ortodoxă din România.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul Oraşului Oradea, timp de două luni, putând fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.