Clubul de robotică „Modus Vivendi”, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, a organizat, la finele săptămânii trecute, evenimentul „Oradea cunoaște”, în cadrul căruia liceeni din 17 orașe ale țării au concurat într-o competiție de robotică, cu scop caritabil, prezentată de actorul Richard Balint.

 

Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc vineri, 8 februarie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, prilej cu care prof. Ioan Cadar, director adjunct al școlii, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți.

„Pentru noi, educația tinerei generații, în care ne punem multe speranțe, este un deziderat de la care nu ne abatem, pentru că educația duce la împlinirea de sine, care este cel mai important țel din viața unui om, fie că este dascăl, fie că este elev... Dragi, oaspeți, în numele conducerii Colegiului Național Mihai Eminescu, al celor 110 profesori și al celor 1430 de elevi care învață aici, dar, în mod deosebit, în numele elevilor care fac parte din Clubul de robotică Modus Vivendi, vă doresc bun venit la Oradea, bun venit în școala noastră! Fie ca această experiență să contribuie la dezvoltarea personală a fiecăruia dintre dvs. și, mai ales, la împlinirea de sine a fiecăruia!”, a spus, printre altele, prof. Ioan Cadar.

Din prezidiu au mai făcut parte: Dacian Palladi, city manager al municipiului Oradea, Ioana Ciobanu, specialist PR al Companiei Smartware, prof. Amelia Stoian, coordonatoarea Clubului de robotică „Modus Vivendi” și elevele Daria Dorog și Denisa Filip, reprezentante ale Clubului de robotică.

„Nu uitați să fiți oameni, chiar dacă ați ajuns să construiți roboți!”, a fost mesajul principal pe care reprezentantul municipalității orădene, Dacian Palladi, l-a transmis tinerilor.

După deschiderea festivă, în sala de festivități a Colegiului „Mihai Eminescu” s-au desfășurat cursurile pentru elevi.

Sâmbătă, 9 februarie, în sala de sport a Școlii Gimnaziale Dacia, a avut loc o competiție între cluburile de robotică, mai exact între roboții realizați de către elevi, o tombolă cu strângere de fonduri pentru elevul George Ilisie, de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, care are nevoie urgentă de o operație la Viena. În acest sens, organizatorii au pregătit o tombolă cu premii, înscrierea costând 10 lei, un stand cu prăjituri care se puteau gusta gratuit, dar cu invitaţia de a face o mică donaţie, precum şi un stand cu mărţişoare printate 3D şi scoase la vânzare. George s-a născut cu grave probleme de vedere: lipsa irisului, glaucomul, cataractă congenitală și alte probleme grave, care îi pun în pericol vederea. Acum, el vede doar cu un singur ochi la care trebuie să se opereze de urgență la o clinică din Viena, pentru a nu-și pierde vederea definitiv. Cei care doresc să-l ajute pe George să nu-și piardă vederea cu totul pot face donații pe numele Ilisie George  Alexandru la Banca Transilvania în conturile: RO92BTRLEURCRT0365822901 (EUR); RO45BTRRONCRT0365822901 (RON).