Luna aprilie este plină de semnificaţii, deoarece pe data de 3 aprilie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei Române. Sâmbătă, 31 martie la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor s-au desfășurat activitățile prilejuite de sărbătorirea anuală în „Jandarmeria Română” a „Zilei Veteranilor Unității”.

 

Se împlinesc 168 de ani, de când domnitorul Grigore Alexendru Ghica aproba Ofisul domnesc prin care înfiinţa Corpul de slujitori în jandarmi, la 3 aprilie 1850, având ca model structurile înfiinţate în statele europene şi în principal Jandarmeria Franceză, a cărei baze erau puse de Napoleon Bonaparte.

Deși Jandarmeria a fost înființată la 3 aprilie 1850, în Transilvania structurile de jandarmi au existat abia după Marea Unire de la 1918. Printre primele unități și subunități de jandarmi înființate pe teritoriul Transilvaniei, după Marea Unire de la 1918, s-a numărat și Compania de Jandarmi Oradea Mare.

Astfel că Jandarmeria Bihor a luat ființă pe data de 1 aprilie 1919, prin înființarea Companiei de Jandarmi Oradea Mare.

Precedând cele două zile atât de importante pentru jandarmii bihoreni, sâmbătă, 31 martie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor s-au desfășurat activitățile prilejuite de sărbătorirea anuală a „Zilei Veteranilor Unității”.

În prima parte a întâlnirii, veteranii unității noastre, cadre militare în rezervă și în retragere, au participat la slujba Liturghiei, care a fost oficiată în biserica de lemn din incinta Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor. La această slujbă a Liturghiei, a participat din partea Episcopiei Ortodoxe Oradea – preot consilier Laurenţiu Lazăr.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, invitații au fost conduși în Clubul Unității, unde după intonarea imnului României, s-a păstrat un moment de reculegere pentru camarazii care au trecut la cele veşnice.

S-au  înmânat diplome aniversare celor prezenți, activitatea încheindu-se cu o masă ostăşească, la care s-a servit tradiţionalul ciolan cu fasole.