Peste 100 de copii, tineri și adulți cu dizabilităţi din Oradea și Bihor, alături de însoţitorii lor, au participat, vineri, 16 martie, la cea de-a XIII-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Ca-n fiecare an, evenimentul s-a desfășurat, și de această dată, în sala de sport a Liceului „Don Orione” din Oradea.

 

Zeci de participanți

Sala de sport a Liceului „Don Orione” a devenit, vineri, neîncăpătoare, pentru cei peste 100 de copii, tineri și adulți cu dizabilităţi din Oradea și Bihor, care au participat la eveniment, reprezentând: Asociaţia „Viaţă cu autism” Bihor, SOS autism Bihor, Asociația „Alsterdorf ” Oradea, Fundația de Scleroză Multiplă - Centrul de Recuperare Bratca, Asociația Down Oradea (Centrul de Zi „Iedera”) pentru tineri și adulți, ADL Oradea, CSI Cristal Oradea și CSEI Nr. 1 Oradea.

Programul a debutat cu defilarea delegațiilor participante, după care Ionuț Brîndușan, unul dintre sportivii cu sindrom Down din Oradea, a rostit Jurământul Special Olympics: „Vreau să câştig, dar, dacă nu pot câștiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”.

În continuare, Lucia Ciobanu, președinta Asociației Down Oradea, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți.

„Ne bucurăm că ne întâlnim, și în acest an, cu toții, într-un număr atât de frumos, fiind prezente opt organizații din Oradea și Bihor. În acest an, marcăm această zi mai devreme, deoarece o delegație de-a noastră, formată din patru persoane, va participa, săptămâna viitoare, la Ziua Mondială a Sindromului Down, la București”, a spus președinta Asociației Down Oradea, vineri, în deschiderea manifestării.

Ce aduc comunității mele

Lucia Ciobanu a amintit faptul că Ziua Mondială a Sindromului Down a fost instituită în anul 2006. La acea vreme, Down Syndrome International (DSI), Organizaţia internaţională a persoanelor cu sindromul Down a decis, oficial, ca 21 Martie (03) să fie „Ziua Mondială a Sindromului Down”. Data a fost aleasă pentru a simboliza unicitatea celor trei cromozomi la nivelul perechii 21, care determină apariţia Sindromului Down.

Din 2006 și până astăzi, fiecare ediție a evenimentului a avut un mesaj diferit.

În acest an, mesajul adresat lumii de către persoanele cu sindrom Down de pe întreg mapamondul este: „What I bring to my community” (Ce aduc comunității mele). Persoanele cu sindrom Down au posibilitatea și pot aduce atât de mult comunității, indiferent de locul în care trăiesc în întreaga lume, cu condiția să li se ofere această ocazie.

„Toate persoanele cu sindrom Down trebuie să aibă oportunitatea de a contribui la comunitate și de a trăi o viață valoroasă, inclusă pe o bază completă și egală cu ceilalți, în toate aspectele societății”, a declarat Lucia Ciobanu.

Ca-n fiecare an, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a ales să sprijine și să sărbătorească, împreună cu Asociaţia Down Oradea, cea de-a XIII-a ediţie a Zilei Mondiale a Sindromului Down, Arina Moș, directorul executiv al DASO, fiind, și de această dată, alături de copiii și tinerii cu Sindrom Down.

Concursul „Special Olympics”

Programul dedicat Zilei Mondiale a Sindromului Down a debutat cu rugăciunea Tatăl nostru, rostită de George, unul dintre tinerii cu sindrom Down din Oradea, după care Alexandru Mihai Carțiș, masterand, a interpretat două melodii, spre încântarea celor prezenți.

În continuare, a avut loc prezentarea unui film despre sindromul Down, precum și o demonstrație făcută de copiii de la CSEI Cristal, care a constat în parcurgerea unui traseu aplicativ.

Manifestarea a continuat cu un frumos program artistic prezentat de Ansamblul „Datina” din Hotar, Trupa de dans „Sanitarii”, precum și de câțiva tineri de la ADOR (Florina Albu/ Cosmin Galiș, Ioana Ciobanu/Ionuț Brîndușan).

Tradiționalul concurs „Special Olympics” a ocupat mare parte din eveniment, fiind așteptat, cu nerăbdare, de toți participanții, care au fost răsplătiți cu premii.

Manifestarea care a avut loc vineri, la Oradea, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, a fost organizată de Asociaţia Down Oradea România - ADOR, în parteneriat cu Liceul „Don Orione” Oradea, Direcția de Asistență Socială Oradea -  DASO, Universitatea din Oradea - Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Asociația „Simona Kadas”, Dorbob și Mabu SRL.

Psihologul Marius Panciu, coordonatorul proiectului, s-a implicat trup și suflet în reușita acestui eveniment.