800 de poliţişti bihoreni vor fi la datorie, pe timpul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria), pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică. Poliţiştii vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

 

În fiecare an, la data de 15 august, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc „Sfânta Maria Mare”, una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, eveniment religios cunoscut oficial în calendarul Bisericii Ortodoxe Române ca „Adormirea Maicii Domnului”.    

În perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, îndeosebi în intervalul 12 – 15 august, se estimează un aflux important de persoane în staţiunile turistice, zonele de agrement ori lăcaşurile de cult din judeţul Bihor, astfel că, pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a luat o serie de măsuri suplimentare pentru menţinerea climatului de ordine şi linişte publică pe raza de competenţă, precum şi pentru asigurarea unei reacţii ferme şi a unei intervenţii rapide la solicitările cetăţenilor.

Poliţiştii bihoreni vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice.

În acţiunile desfăşurate pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică în această perioadă sunt implicaţi 800 de poliţişti bihoreni din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, structura de arme, explozivi şi substanţe periculoase, alături de poliţişti din structura de poliţie transporturi şi de la alte formaţiuni de aplicare a legii.

 

Cu ochii pe spaţiile publice

 

Poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru asigurarea şi menţinerea ordinii publice pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, în zonele care cunosc un aflux mare de credincioşi. Totodată, se va acţiona pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă, urmând a fi intensificate acţiunile de patrulare în zonele cu afluenţă numeroasă de turişti, pe mijloacele de transport în comun, pentru combaterea tâlhăriilor şi furturilor de şi din bagaje, din buzunare, în special pe cele care circulă spre şi dinspre staţiunile turistice şi zonele de agrement. În acelaşi timp, se va acţiona pentru prevenirea şi combaterea furturilor de şi din autoturisme.

Pentru prevenirea producerii unor evenimente negative, poliţiştii bihoreni de ordine publică vor acţiona pentru a verifica modul în care se execută paza la obiectivele asigurate cu pază, în special la cele unde se colectează şi transportă valori monetare, magazine, bănci, societăţi comerciale.

 

Radare pe şosele

 

Poliţiştii rutieri şi de ordine publică bihoreni vor fi prezenţi activ pe căile de acces ce converg spre lăcaşurile de cult, staţiunile turistice, principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii accidentelor rutiere. Se va acţiona pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei rutiere şi pietonale.

În acţiunile desfăşurate, poliţiştii rutieri bihoreni vor utiliza echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospecialele unităţilor de poliţie rutieră, urmărind în special prevenirea şi combaterea excesului de viteză.

În zonele cu aflux mare de credincioşi sau turişti vor fi pregătite rezerve de intervenţie pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase, care să poată acţiona de îndată, în cazul producerii unor evenimente deosebite.

De asemenea, poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor acţiona alături de alte autorităţi ale statului, după caz, pentru verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

Totodată, poliţiştii din cadrul structurii de poliţie transporturi vor asigura patrularea trenurilor de călători, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor de/din bagaje şi din buzunare.