Filarmonica Oradea invită melomanii la un concert deosebit, un duel al flautiştilor special, un spectacol mai puţin convenţional, cu invitaţi de excepţie: renumitul flautist Eric Lamb (SUA), flautistul român Matei Ioachimescu şi dirijoarea Nazanin Aghakhani (Austria).

 

Concertul din această seară le va da ocazia orădenilor să audieze un program variat şi colorat în care sunt incluse: W. A. Mozart - Uvertura Flautul Fermecat; C. W. Gluck - Dansul Spiritelor Binecuvântate; J. S. Bach – Poloneză, Menuet și Badinerie; P. I. Ceaikovski - Aria lui Lenski din opera Evgheni Oneghin; S. Mercadante - Rondo Russo; A. Piazolla - "Oblivion” pentru două flaute și orchestră; F. Borne - Fantezia brilliante pe teme din opera Carmen; P. Mascagni - Intermezzo din opera "Cavalleria Rusticana”; F. Doppler - Andante și Rondo pentru două flaute și orchestră; V. Monti - Czardas pentru două flaute și orchestră.

Dirijoarea invitată, Nazanin Aghakhani, născută în Viena, a absolvit Conservatorul, secția pian în același oraș. Mai târziu a studiat dirijatul la Universitatea de Muzică și Artă din Viena, apoi la Academia Regală de Muzică din Stockholm, continuând studiile la Academia "Sibelius” din Helsinki, unde a terminat și masteratul. Între anii 2010-2012 a fost director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Academiei din München. "Am decis să mă fac dirijor de la vârsta de 8 ani, când ascultam simfonii de Mozart. Pinul l-am studiat doar pentru că mi se părea că mă va ajuta să ajung dirijor, lucru pentru care profesorul meu nu m-a iertat nici acum. Să dirijez a fost chemarea pe care am simţit-o, nu pot iubi nimic mai mult decât sunetul unei orchestre”, a mărturisit dirijoarea, la Oradea.

Pentru flautistul Eric Lamb, cariera de muzician a fost hotărâtă înainte de a se naşte. "Tatăl meu, fascinat de Bobbi (Barbara Ann) Humphrey, a decis că băiatul lui va fi flautist şi a cumpărat flautul înainte ca eu să mă nasc. Soarta a făcut ca mie chiar să îmi placă flautul, să simt ca face parte din mine”, a povestit Eric Lamb.

În acelaşi timp, Matei Ioachimescu susţine că s-a apucat de flaut, pentru că era un pianist mediocru. Provenind dintr-o familie de muzicieni, şi considerând în copilărie pianul drept pedeapsă din pricina orelor de studii, Ioachimescu a fost îndrumat de specialişti spre flaut, intrument care i-a adus consacrarea.

"Sunt onorat să urc pe scena Filarmonicii orădene, alături de Eric Lamb. Spectacolul nostru nu este un duel, ci mai degrabă o completare. Aducem pe scenă stiluri diferite, moduri diferite de a cânta. Este un concert de gală, neconvenţional, cu multe stiluri muzicale abordate, inclusiv operă. Un program care cu siguranţă va încânta spectatorii”, a spus Ioachimescu.

Următorul concert va avea loc în 14 aprilie şi va cuprinde lucrări semnate de A. Haciaturian; B. Bartok şi G. Enescu.