Ieri, la Universitatea din Oradea, în Aula Magna, a avut loc o manifestare dedicată Zilei Naționale a României. Programul artistic a fost susținut de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, coordonat de conf. univ. dr. Oana Lianu.

La Universitatea din Oradea, în Aula Magna, a avut loc o conferință dedicată Zilei Naționale a României. Momentul a fost organizat cu multă dăruire de coordonatorii evenimentului: conf. univ. dr. Oana Lianu (Facultatea de Arte) și prof. univ. dr. Gabriel Moisa (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării).

Două persoane marcante ale Departamentului de Istorie au ținut să-și împărtășească cunoștințele pe diferite teme în legătură cu acest moment. Lect. univ. dr. Radu Romînașu a susținut comunicarea „Declarația de autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918 și Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia”.

„Numele de Transilvania s-a auzit mult în ultimii cinci ani în spațiul public și academic. S-au împlinit 100 de ani, în 2018, de când Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu România. Românii au intrat în război pentru o cauză care nu era a lor, ci a ideilor care îi stăpâneau. Au intrat în luptă cu Regatul Român, astfel «frați au fost contrapuși fraților»”, a declarat Radu Romînașu.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin a vorbit despre „Sistemul bancar românesc. Contribuția lor la pregătirea și înfăptuirea economică și culturală a Marii Uniri”.

„Creditul era marcat de o dobândă care oscila de la 30 la 50%, pe 3-4-5 luni, și care împovăra țăranul. Cheltuilile erau mari și îi făceau pe țărani să ia cu împrumut de la Budapesta sau/și Viena”, a afirmat prof. univ. dr. Mihai Drecin. Dările erau un lucru greu de suportat pentru toți țăranii. De asemenea, doar cei care aveau carte și erau mai înstăriți puteau să își de-a copilul la școală sau să ia cu împrumut de la străini. 

Programul artistic a fost susținut de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, coordonat de conf. univ. dr. Oana Lianu.

Ana-Maria SILAGHI, Anul II, Jurnalism