Curtea Liceului Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea s-a transformat ieri în sediul statelor membre Uniunii Europene, unde elevii şi cadrele didactice au reunit în acelaşi loc obiceiuri culinare din 16 ţări. Din program nu au lipsit nici dansurile tradiţionale, specifice fiecărui stat.

 

Clasele de gimnaziu şi de liceu ale unităţii de învăţământ au marcat ieri Ziua Europei, celebrată anual în 9 mai, printr-un eveniment inedit. Fiind prima ediţie organizată de conducerea şcolii, aceştia au ales ca temă "Obiceiurile culinare din 16 ţări europene". Fiecare clasă şi-a desemnat trei reprezentanţi care au amenajat în curtea Liceului câte un stand pentru ţara pe care au ales să o reprezinte. "Elevii au extras dintr-un bol bileţele pe care erau trecute toate numele ţărilor membre ale Uniunii Europene. Noi am ales să reprezentăm doar 16 din acestea", a precizat directorul adjunct, prof. Rodica Sabău. Astfel, Croaţia, Belgia, Italia, Franţa, Turcia, Ungaria, Polonia, România etc. s-au reunit toate în curtea liceului, unde elevii, îmbrăcaţi în porturile tradiţionale statului pe care l-au reprezentat, i-au ademenit de cei prezenţi cu mâncăruri specifice, preparate chiar de ei. Spectatorii au avut de ales între tradiţionalele noastre sărmăluţe, pizza, din Italia, baclava din Turcia sau gulaş specific vecinilor noştri unguri, iar apoi au savurat un pahar de vin franţuzesc. La final, elevii au pregătit şi un spectatcol de dans, iar cei mai buni au fost premiaţi de juriul format din profesorii Carmen Bubela, Eugen Ilisoi, Corneliu Bandici şi Eugen Hălbac.