Atmosferă frumoasă vineri seara, cu câteva minute înainte de pornirea luminilor de sărbători, în Piața Unirii. Lumea se adunase nerăbdătoare în jurul pupitrului pe care trona butonul mare și roșu de unde urmau să se aprindă luminile iar copiii zburdau în jurul bradului.

Într-un palton negru, cu pași grăbiți, prin mulțime și-a făcut loc primarul Florin Birta înconjurat repede de jandarmi și ziariști. Oamenii și-au pornind telefoanele pentru a face fotografii și a filma.

„Avem două evenimente în acest moment. Deschiderea oficială a Târgului de Crăciun și pornirea oficială a luminițelor care vor înfrumuseța zona centrală pe perioada sărbătorilor de Crăciun. Va fi un Târg cu restricții, au acces în interior doar cei care prezintă certificat verde. Spațiul este îngrădit dar figurine sunt și în afară iar Moșul, când va veni, va fi prezent și în afara târgului pentru ca toți copiii să se bucure de cadouri. Totodată, în perioada 16-22 decembrie, Oradea va redeveni Orașul faptelor bune, în parteneriat cu Radio Zu, ca în 2019 când s-a bucurat de mult succes”, a punctat edilul. A început apoi numărătoarea inversă, spațiul fiind aproape instant umplut de lumină la apăsarea butonului. Sub ochii vigilenți ai dronelor care pâlpâiau pe cer, lumea a început să se împrăștie, o parte rămânând totuși să facă fotografii lângă brad. Prin mulțime a apărut brusc un trenuleț frumos luminat plin de copilași. În atmosfera colorată de colinde, ceaiul și vinul fiert au fost la mare căutare. Programul de colinde a fost susținut de corul Școlii de Arte „Francisc Hubic”, Oradea, realizat în colaborare cu Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Dacă restricțiile au fost respectate cu rigoare (ținând cont de cum arată respectarea lor în magazine și la alte evenimente, ar fi o performanță să rămână așa până la finalul târgului) oferta nu a fost cea mai generoasă comparativ cu târgurile organizate în alți ani iar pubelele de gunoi s-au umplut repede, fără a fi golite la timp, așa cum ar trebui.

Târgul de Crăciun se va desfășura în perioada 3 decembrie - 2 ianuarie, în timp ce iluminatul festiv va înfrumuseța orașul până la Bobotează. Iluminatul este realizat, anul acesta, în zona centrală, respectiv în Piața Unirii, str. Vasile Alecsandri, Podul Sfântul Ladislau, str. Libertății, str. Iosif Vulcan și str. Republicii. Decorațiunile sunt asigurate de MK Illumination, iar montajul de către ADLO, care se ocupă și de iluminatul public. 

Copiii se vor putea întâlni cu Moș Crăciun în fiecare weekend, după următorul program: sâmbătă, 4 decembrie: 18.00-20.00, duminică, 5 decembrie: 18.00-20.00, sâmbătă, 11 decembrie: 18.00-20.00, duminică, 12 decembrie: 18.00-20.00, sâmbătă, 18 decembrie: 18.00-20.00 și duminică, 19 decembrie: 18.00-20.00.

În perioada 16 - 22 decembrie, Oradea redevine #OrașulFaptelorBune. Radio ZU și Visit Oradea, cu sprijinul Primăriei, construiesc orașul care dăruiește. 7 zile și 7 nopți, Radio ZU va transmite în direct din Piața Unirii. 9 dintre DJ-ii Radio ZU, Mihai Morar, Daniel Buzdugan, Emma Ștefan, Tea Teodorescu, Adi Mihăilă „The Hitman”, Raluca Benavides, Răzvan Popescu, Cuza și Vlad Drăgulin vor locui timp de o săptămână, 24 din 24 de ore, în Casa Radio ZU, o casă de sticlă, special construită în Piața Unirii.

Accesul la eveniment se face prin 3 porți de acces, pe baza certificatului verde.