Cea de-a doua etapă a lucrărilor de consolidare a Dealului Ciuperca a fost finalizată, în momentul de faţă fiind pregătită documentaţia pentru recepţia lucrărilor. Odată bifată această etapă, municipalitatea va trece la pasul următor, şi anume refacerea amenajărilor peisagistice, demararea acestora fiind estimată pentru această primăvară.

Lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca, etapa a doua, au fost realizate de firma Dacia Faber SRL, o societate clujeană, care a mai desfăşurat lucrări în Oradea, în urmă cu trei ani, la extinderea Podului Densusianu. Valoarea contractului de lucrări a fost de 1,369.924.74 lei fără TVA, iar termenul de execuţie, de 3,5 luni de la data începerii, termen care a expirat în 15 noiembrie 2017, lucrările fiind finalizate în acea perioadă. În cadrul acestui contract, au fost realizate două rânduri de piloni (piloţi) foraţi. Astfel, în aval, au fost executați 67 de piloni forați dispuși pe un rând, iar în amonte, 98 de piloni forați dispuși pe două rânduri. De asemenea, în prima etapă de consolidare a Dealului Ciuperca, firma Gavella a executat lucrări de rigidizare a fundațiilor de la punctul de alimentație publică, dar și trei drenuri longitudinale de adâncime de aproximativ 100 ml fiecare, în scopul drenării apelor. „Lucrările de consolidare a Dealului Ciuperca au fost structurate pe trei categorii, fiind vorba despre consolidarea structurii clădirii, executarea a două rânduri de piloni foraţi şi realizarea unor drenuri care să capteze apa din subteran. În ultima fază, s-au făcut drenurile respective, în prezent fiind pregătită documentaţia pentru recepţionarea lucrărilor, care va avea loc imediat ce vremea ne va permite”, ne-a declarat, joi, viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan. Între timp, se lucrează la proiectul de refacere a amenajărilor peisagistice de pe Dealul Ciuperca, acesta nefiind deocamdată finalizat. „Proiectul de reamenajare porneşte de la situaţia actuală, vor fi realizate studii geologice, după care se va face propunerea efectivă de reamenajare peisagistică. În momentul de faţă se lucrează la proiect, după care va fi organizată licitaţia şi credem că în primăvară va fi desemnat un câştigător. Prin urmare, estimăm că lucrările de refacere a Dealului şi alte mici lucrări de consolidare, dacă va mai fi cazul, vor fi demarate în această primăvară”, a mai precizat Mircea Mălan.

Reamintim că, în luna noiembrie a anului 2016, o alunecare de teren a distrus aleile, dalele care acoperă aleile, instalaţiile electrice şi de apă, amfiteatrul în aer liber, punctele de belvedere și a pus în instabilitate punctul de alimentație publică de pe Dealul Ciuperca. Pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren în cazul lucrărilor de la Dealul Ciuperca a fost alocată de la bugetul local suma de 2,2 milioane lei.