În mai puţin de o săptămână, pe piaţă va apărea prima producţie de roşii din acest an recoltate în serele încălzite cu apă geotermală de la Livada. De câteva zile, au început să prindă culoare roşiile cherry, primul soi care se coace mai repede.

Complexul de sere de la Livada de Bihor se întinde pe o suprafaţă de două hectare şi aici se cultivă doar roşii. Dezvoltarea acestei investiţii a fost favorizată de sistemul de încălzire cu apă geotermală, aceasta fiind extrasă de la 2.400 de metri adâncime dintr-un foraj aflat din apropierea satului Livada de Bihor. Temperatura apei este de 80-82 de grade Celsius, aceasta fiind ulterior răcită printr-un schimbător, astfel ca în sere temperatura să ajungă la 20 de grade Celsius. Firma Transgex a demarat această investiţie în anul 2006, când a amenajat prima seră de un hectar, iar apoi, în 2009, a fost inaugurată a două seră, care se întinde pe aceeaşi suprafaţă. Valoarea investiţiilor s-a ridicat la 900.000 euro. "Este o cultură de hibrizi, cu creştere nedeterminată, primim răsadul în decembrie, la începutul lui martie avem prima producţie până în 1 noiembrie, după care o lună are loc igienizarea serelor", ne-a declarat inginerul şef agonom Kelemen Francisc.
În acest an au fost cumpărate din Ungaria 52.800 de fire de răsad, care au fost aduse în seră la vârsta de şase săptămâni şi la o înălţime de 40 de centimetri. Sistemul de cultură adoptat este hidrocultura (cultura fără sol), plantele fiind livrate într-un cub cu substrat mineral, după care sunt aşezate pe saltele din vată minerală (Grodan), necesarul de macro, micro şi ultramicroelemente fiind asigurat printr-o pipetă care este conectată la un sistem automatizat de fertirigare. Plantele pot ajunge până la 14 metri înălţime, însă pentru a se evita această situaţie ele sunt înclinate. Polenizarea este asigurată de bondari. "Aducem trei-patru stupi pentru fiecare hectar care asigură polenizarea pe un interval de trei-patru săptămâni. Într-o seră avem trei generaţii de bondari: maturi, cu vârstă medie şi tineri", ne-a mai precizat Kelemen Francisc. Întreaga muncă este asigurată de opt legumicultori. Într-un an, pe un hectar se atinge o producţie de roşii de 300-400 tone. Pentru export se rezervă 10%, iar pentru restul cantităţii producătorul are deja contracte ferme cu depozite en-gros din Bihor, Sibiu şi Alba. Costurile de producţie sunt considerabile: 100.000 euro înfiinţarea culturii, alte 100.000 euro îngrăşământul, la care se adaugă alte cheltuieli cu utilităţile.

În apropierea celor două sere a fost înfiinţată şi o livadă de meri ce se întinde pe două hectare. Aici au fost plantaţi 1.500 de pomi şi se află în al patrulea an de existenţă. Prima producţie de mere Golden de Bistriţa se va culege abia anul viitor.