Pentru a treia oară, în perioada 16-18 mai, Oradea va găzdui proiectul cultural Conferințele Dilema. Invitații, în ordinea prezenței lor pe scenă, vor fi: Sever Voinescu, Daniel David, Valeriu Stoica, Emil Hurezeanu, Doru Antonesi și Toni Grecu. Ca de obicei, moderator va fi redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

Dacă anul trecut, tema propusă la Oradea de Conferinţele Dilema a fost „Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”, în acest an organizatorii au decis să meargă pe o temă cum nu se poate mai actuală: „Virtuţile bunei guvernări”.

„Într-un an sufocat de alegeri, Conferințele Dilema au decis să vorbească despre ce înseamnă buna guvernare fără să vorbească despre partide și candidați sau despre actualul Guvern și actuala Opoziție. Este așa ceva cu putință? Dar, mai ales, este așa ceva relevant pentru oamenii care caută acum răspunsul concret la întrebarea concretă „eu cu cine votez?”. Da, este! Nu doar că este cu putință, dar este absolut necesar. A te plasa corect și sănătos în dilemă înseamnă că tocmai acum, cînd toată lumea se precipită spre un răspuns clar, să facem un pas în spate și să privim în perspectivă largă. Tema bunei guvernări nu este doar o chestiune pur politică, ci și una de etică, de istorie, de filozofie, de drept, de psihologie. Conferințele „Dilema” aduc aceste perspective acum, când este mai mare nevoie de ele, nu doar pentru români, ci pentru toți europenii”, susține Sever Voinescu.

 

Despre leadership, umanism, buna și reaua guvernare

Evenimentul va începe joi 16 mai, la Sinagoga Neologă Sion, unde, de la ora 19.00, Sever Voinescu va vorbi despre „Umanism și bună guvernare”.

„Suntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează pe toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru?

În aceeași zi, de la ora 20.30, psihologul Daniel David, va vorbi despre „mindsetul” leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie.

Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Va fi analizată această structură „psihobiologică”, cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).

Vineri, 17 mai, la Sinagoga Neologă Sion, de la ora 19.00, Valeriu Stoica va vorbi despre buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti.

„În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice. Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări”, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

 

Emil Hurezeanu și Toni Grecu

În aceeași locație, de la ora 20.30, Emil Hurezeanu va vorbi despre reversul sau eșecul Europei.

Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație ,„Virtutea în Politică și Buna Guvernare”?

Evenimentul se va încheia sâmbătă 18 mai, la Muzeul Țării Crișurilor, unde, de la ora 17.00, va avea loc conferința spectacol a lui Toni Grecu și Doru Antonesi, intitulată „Umor, prostie și fake news din '89 până azi”.

Intrarea la toate cele șase evenimente întinse pe parcursul celor trei zile este liberă.

Proiectul este inițiat de revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei în colaborare cu Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Oradea Heritage și Muzeul Țării Crișurilor și revista Familia.