Salontanii şi-au dorit să sărbătorească într-un mod original împlinirea celor 400 de ani de la întemeierea oraşului de către principele Ardealului, Bocskai Ştefan. Astfel, în parcul Szekely Laszlo, a fost amplasat un ceaun uriaş în care s-a intenţionat gătirea unei cantităţi de gulaş care să-i propulseze în Cartea Recordurilor, precedentul record fiind deţinut de o localitate portugheză, cu 4.550 litri. Sâmbătă, de la ora 3.50, a început gătirea propriu-zisă a gulaşului, iar, după mai bine de 10 ore, persoanele prezente la manifestări au putut gusta, în schimbul unei sume modice de 1 RON, din cei 5.045 litri de mâncare tradiţională maghiară. Cinci luni de pregătire pentru intrarea în Guinness Book Ideea intrării în Cartea Recordurilor a aparţinut, iniţial, lui Iabloncsik Miroslav, patronul Restaurantului Millenium din Mădăras, şi a fost preluată de primarul Salontei, Torok Laszlo. Cei doi au demarat acţiunea la începutul anului, când, în 10 ianuarie, au trimis adrese către Direcţia Sanitar Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care au făcut recomandările cu privire la materialul din care să fie construit recipientul. "Am primit răspunsul în data de 22 ianuarie, prin care se preciza că recipientul trebuie să fie din oţel inoxidabil. Astfel că, după trei zile, am început corespondenţa cu cei de la Guinness Book în care ne manifestam intenţia de a doborî recordul iniţial, deţinut de localitatea maghiară Hodmezovasarhely, cu 3.500 litri de gulaş, preparat într-un singur recipient. Ulterior, am aflat că acest record a fost deja depăşit de o localitate din Portugalia, cu o cantitate de 4.550 litri", a declarat Nagy Elek, organizator al manifestării şi proiectant al vasului. Recipientul construit de salontani are 5.400 litri, cu o înălţime de 1,6 metri. "Instalaţia a fost realizată în atelierul de lăcătuşerie a firmei G&L din Salonta, iar de prepararea mâncării s-a ocupat echipa de bucătari de la Restaurantul Millenium. Instalaţia este formată dintr-un ceaun uriaş, opt arzătoare dispuse circular, patru picioare de susţinere, platformă cu balustradă, scară şi acoperiş cu prelată. Recipientul a fost agăţat de patru lanţuri, cu zale scurte, rezistent la 10 tone fiecare. Greutatea materialului suspendat se ridică la aproximativ şase tone. Construcţia ceaunului a început la 1 aprilie şi a durat 45 de zile, astfel că la 15 mai a fost finalizat. Costul ceaunului se ridică la 400 milioane lei, iar ingredientele, între 250 şi 300 milioane", a mai precizat Nagy Elek, care a ţinut să adauge că această manifestare nu a afectat cu nimic veniturile proprii ale oraşului. Reţetă specială, pentru un gulaş uriaş Pregătirea gulaşului a început încă de vineri dimineaţă, când 70 de pensionari voluntari din Salonta şi-au oferit sprijinul la curăţarea legumelor şi la tranşarea celor opt vite provenite din ferme autorizate din localitate. Sâmbătă, la ora 3.30, a avut loc descoperirea ceaunului, sigilat cu o seară înainte, după care a fost uns cu 20 kg de untură de porc. La ora 4.00 s-a aprins focul, în prezenţa autorităţilor, iar în ceaun a fost turnate 50 litri ulei, 1.200 kg cartofi, 700 kg carne de vită, 130 kg ardei, 130 kg ceapă, 100 kg roşii, 60 kg ţelină, 60 kg morcovi, 40 kg cremă gulaş dulce, 40 kg cremă culaş iute, 20 kg delicat, 35 kg sare, 1,5 kg chimen, 1,5 kg piper, 15 kg verdeaţă (frunze de pătrunjel, ţelină şi leuştean). De prepararea mâncării s-au ocupat patru bucătari profesionişti şi opt ajutoare. Focul a fost oprit la ora 14.00, când, în prezenţa vicepremierului Marko Bela, a primarului Salontei, precum şi a unor reprezentanţi ai DSV şi DSP gulaşul a fost declarat comestibil. După aproximativ 20 de minute, patru bucătari au scos mâncarea din ceaun folosindu-se de polonice uriaşe, care a fost distribuită în 20 de vase a câte 60-80 litri fiecare. Acestea au fost transportate la cele 12 puncte de distribuţie din Parcul Szekely Laszlo, de care s-au ocupat echipe de câte patru pensionari din Salonta. "S-a apelat la ajutorul asociaţiilor de pensionari, întrucât aceştia intervin la acţiunile caritabile. Ideea a aparţinut primarului. Cu toţii au carnete de sănătate şi echipament corespuntător pentru această acţiune", a precizat organizatorul manifestării. Peste 5.000 litri, epuizaţi în două ore şi jumătate În schimbul a numai 1 RON (10.000 lei vechi), persoanele prezente sâmbătă în parc au putut consuma din gulaşul uriaş, banii strânşi urmând să fie donaţi filialei din Salonta a Fundaţiei "Sf. Francisc", care se ocupă de copiii orfani. "La numai două ore şi jumătate de la începerea distribuirii mâncării au fost împărţite peste 10.000 de porţii de gulaş. La ora 15.30 s-a luat decizia de a se transporta din mâncarea rămasă la Spitalul Salonta, la Azilul de Bătrâni şi la Fundaţia Sf. Francisc. După golirea ceaunului, acesta a fost umplut cu apă, pentru a stabili cantitatea exactă de gulaş care a fost gătită. În urma măsurătorilor, s-a ajuns la concluzia că au fost pregătiţi 5.045 de litri, ceea ce reprezintă o depăşire a recordului portughezilor cu 495 litri. Suntem foarte mulţumiţi de ecoul pe care l-a avut acţiunea noastră şi sperăm că răspunsul celor de la Guinness Book va fi unul favorabil. Vom şti acest lucru abia peste două luni, după încheierea corespondenţei cu reprezentanţii Cărţii Recordurilor", a conchis Nagy Elek. Încercarea de depăşire a recordului a adus în Parcul salontan mii de cetăţeni din municipiu, dar şi din localităţile înconjurătoare. Aceştia s-au declarat mulţumiţi de modul de organizare a manifestărilor, exprimându-şi speranţa că Salonta va intra în Cartea Recordurilor. "Am venit special de la Tinca, pentru a participa la activităţile dedicate zilei municipiului Salonta. Am observat multă veselie, tinereţe şi disciplină. De aceea, cred că recordul va putea fi depăşit", ne-a declarat un participant. "Am făcut totul fără bani de la bugetul local" Printre cei prezenţi la Salonta s-au aflat prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, şi deputaţii liberali Cornel Popa şi Valeriu Boeriu. Primarul Torok Laszlo a declarat că pentru a sărbători cei 400 de ani de la atestarea Salontei, s-a dorit organizarea unei manifestări pentru toate gusturile. "Am considerat că trebui să facem o îmbinare frumoasă între elementele cele mai importante şi cele distractive. Soluţia găsită a fost doborârea recordului mondial la prepararea unui gulaş uriaş, ceea ce duce, implicit, la o reclamă mai bună pentru municipiu. Trebuie precizat că nici unul din programele desfăşurate nu a fost finanţat din veniturile proprii ale oraşului. Sumele rezultate din taxele şi impozitele locale sunt utilizate pentru investiţii în infrastructură. Finanţarea festivalului s-a realizat, aşadar, din donaţii şi sponsorizări", a precizat primarul Salontei. Manifestările dedicate Zilei oraşului Salonta au continuat ieri cu un concurs de atelaje, pe terenul de pe Şoseaua Sarcadului, după care, în parcul Maria, din cartierul Colonie, a avut loc punerea pietrei de temelie la Muzeul satului românesc din municipiu. Aici va fi ridicată o casă ţărănească, tipică ţinuturilor beiuşene, amintind de locurile de baştină ale locuitorilor din această parte a urbei. În aceeaşi zi, la Salonta, a sosit Fekete Laszlo, cel mai puternic om din lume, care a oferit un show interesant, rolul principal fiind jucat de forţa fizică. Seara, tinerii au fost invitaţi la distracţie, în compania formaţiilor Dupla Kave, Danger şi Direcţia 5. Zilele oraşului Salonta s-au încheiat cu foc de artificii şi bal stradal.