La Primăria Municipiului Oradea - Simpozion dedicat Zilei Armatei
În Sala Mare a Primăriei municipiului Oradea a avut loc vineri, 20 octombrie, un simpozion dedicat Zilei Armatei Române, organizat de Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „General Traian Moșoiu”, Filiala Bihor, în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea.
Evenimentul intitulat „Armata României, instituție de bază a poporului român” a fost dedicat Zilei Armatei Române, care se sărbătorește în fiecare an în data de 25 octombrie.
La simpozion, din partea administrației locale, a luat parte viceprimarul municipiului Antonia Nica, care a subliniat importanța momentului pentru comunitatea locală, atrăgând atenția în același timp și asupra faptului că armata română a fost și este admirată mereu, atât de cetățeni români, cât și de alte popoare.
„Ziua Armatei Române ne trezește deopotrivă sentimente înălțătoare, de bucurie și de admirație, amintindu-ne de gloria armatelor române, dar și sentimente de reverență și de adânc respect pentru sacrificiul suprem făcut de către forțele armate române, pentru libertate și pace. Armata Română se bucură de respect în rândul tuturor cetățenilor, fiind o instituție în care oamenii au încredere şi pe care o prețuiesc, înțelegându-i menirea şi necesitatea, întrucât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre armată şi interesele fundamentale ale poporului şi ale națiunii. Să folosim, deci, trecutul și istoria pentru a consolida prezentul și pentru a privi cu speranță spre viitor”, a declarat viceprimarul Antonia Nica.
La simpozion au participat cadre universitare, preuniversitare, studenți din mediul academic orădean, elevi de la colegiile naționale, licee și școli gimnaziale, cadre militare în rezervă și retragere din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și cetățeni ai municipiului Oradea.
În cadrul simpozionului au fost și momente artistice susținute de elevii Liceului de Artă, de grupul folcloric „Florile Hidișelului”, precum și un grup de instrumentiști, din cadrul orchestrei de muzică populară „Rapsodia Bihoreană”. Totodată, prof. Antonela Ferche Buțiu a prezentat un colaj de câteva cântece patriotice și din Bihor, iar prof. Andrei Corb, din partea Școlii gimnaziale „Dimitrie Cantemir” a interpretat cântece adecvate evenimentului.
La toate se pricepe profesoara de muzica Antonia Nica. Vorbește despre orice. Despre Einstein sau macaroanele cu brânză, despre Chopin și importanta doctoratelor plagiate de șefii ei de partid Ciuca și Bode, despre privațiunile din existenta Bisericii Romane Unite și inteligenta binefăcătorului ei, Ilie Bolojan. E o noua Zoe Dumitrescu-Busulenga. E mana cereasca pentru Oradea.