Aflată la doar a treia ediție, Oradea Summer Film este deja un fenomen. După debutul în forță de vineri, cu „California Dreamin”, sâmbătă oamenii au început să se adune în șanțul cetății cu o oră înainte pentru a se uita la ultimul film al lui Cristi Puiu „Sieranevada”.

 

Cu 30 de minute înainte de ora 21.00, nu mai găseai niciun loc pe șezlonguri sau pernele situate în zona centrală, chiar în fața ecranului. Mame cu copilași și grupuri de adolescenți au luat cu asalt scaunele cu 10 minute înainte de ora la care trebuia să înceapă filmul. Relativ săracă, zona comercială a fost și ea un punct de atracție, deși nu prea a existat varietate: popcorn, nachos, sucuri, înghețată, pizza, bere. Totul stătea sub cifra 7. Cel mai mic pahar de popcorn, 7 lei, o bere – 7 lei, un suc la jumătate (fără să conteze ce fel de suc) – 7 lei. Furnicile, pentru cei care au ales să stea la șezlonguri sau pe pernițe, și țânțarii – pentru toți ceilalți, au fost partea enervantă a serii. Totuși, spațiul frumos amenajat, a fost plin, ba unii au plecat supărați pentru că nu au mai găsit louri.

În weekend, cinefilii au putut viziona „California Dreamin’” (Nesfârşit), România, 2007 (vineri). „Sieranevada”, regia Cristi Puiu (2016) - sâmbătă. Duminică, weekendul filmelor româneşti s-a încheiat cu pelicula „Croaziera”, de Mircea Danieluc (1981).

Astăzi, de la aceeași oră, în șanțul cetății va rula filmul Amanda (Franța 2018), un film despre o fetiță de 7 ani, a cărei mamă moare într-un atentat terorist. Micuța ajunge la tânărul David, unchiul Amandei, care duce o viață boemă la Paris. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.

Marți, cinefilii vor putea vedea „Copacul Vrajbei Noastre” (Islanda, 2018), miercuri, „Utoya: 22 iulie” (Norvergia, 2018), joi – „Western”, (Germania, 2017), vineri – „Sub umbra părului sălbatic” (Turcia, 2018), sâmbătă – „First reformed” (S.U.A, 2018) și duminică, 18 august – „Păsări călătoare” (Columbia, 2018).

Organizatorii evenimentului sunt Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea și al Muzeului orașului Oradea – complex cultural (Cetatea Oradea).