Weekendul care s-a încheiat este unul de care copiii din Oradea își vor aduce aminte cu plăcere. Asta pentru că, două zile, au avut posibilitatea să vadă pe viu cei mai inteligenți căței din România, dresați special să intervină în caz de dezastre.

 

Demonstrațiile de dresaj canin au avut loc vineri și sâmbătă, de la ora 10.30, în curtea Muzeului Țării Crișurilor și au făcut parte din „Zilele Prevenirii Dezastrelor”, acțiune de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care pot pune în pericol vieți omenești.

Micuții au urmărit cu interes exercițiile, ba chiar au avut și posibilitatea să le dea câinilor probleme de matematică. Patrupedele au comunicat rezultatele prin lătrat. Momentele cele mai îndrăgite au fost acelea în care câinii au trecut pe lângă copii și au putut fi mângâiați.

„În cadrul Zilelor Prevenirii Dezastrelor am avut în acest an patru evenimente, la Sibiu, Alba Iulia, Brașov și Oradea. Scopul este, în primul rând, de a familiariza populația cu ce înseamnă primul ajutor. Dacă se întâmplă un dezastru cum ai putea să te descurci, care sunt acțiunile pe care să le faci și care sunt resorturile care intră în acțiune când se petrece un dezastru, de la echipele ISU, pompieri, SMURD etc., până la echipele de căutare și salvare canină. Aici intrăm noi, Clubul Câinilor Utilitari, în scenă, alături de Clubul de Salvare Transilvania. Clubul Câinilor Utilitari face în acest an 13 ani, pregătim echipe canine de căutare și salvare în mediu natural și în dărâmătură. Anul acesta am avut trei colegi care au participat la misiuni în Turcia și am avut și echipe care au mers în Albania, în urmă cu câțiva ani, când a fost cutremurul de acolo. În principiu, acoperim o distanță de 150 de km de la București și ne deplasăm rapid la acțiuni acolo unde este nevoie”, a povestit pentru Crișana, Raluca Alexandra Covrig, voluntar în Clubul Câinilor Utilitari, care a mai adăugat că pregătirea nu este „floare la ureche” cum cred unii, mai ales că toți membrii sunt voluntari. „Dacă ești iubitor de animale, o faci cu plăcere. Presupune de la 5 la 7 ore de antrenament, 3 zile pe săptămână. Indiferent de vreme, fie că e vânt, ploaie, ninsoare, noi suntem la datorie și ne antrenăm cu câinii. Avem 40 de voluntari în club, 10 câini atestați MAI, care pot intra în misiuni, și mai mulți câini în training. Trebuie să treacă prin multe examene până să primească atestat”.

Conform aceleași surse, dresajul câinilor depinde de foarte multe criterii. Poate fi mai dificil dacă patrupedul este puțin mai agitat, are temperament mai săltăreț, este în faza de adolescență. Depinde mult și de răbdarea dresorului. 

 

Caravana „Fii pregătit!”

 

După ce au urmărit demonstrațiile de dresaj canin, copiii au fost luați în custodie de specialiștii de la SMURD care le-au prezentat Centrul mobil dotat cu echipamente medicale și de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare și i-au învățat să acorde primul ajutor.

În cadrul caravanei SMURD „Fii pregătit!”, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au organizat și desfășura sesiuni de pregătire a populației pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență. 

Cursurile oferite au inclus prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România (cutremure, inundații, incendii etc) și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față. În scopul instruirii unui număr cât mai mare de bihoreni în domeniul situațiilor de urgență, Caravana SMURD „Fii pregătit!” va fi prezentă de asemenea, miercuri, 25 octombrie, în municipiul Beiuș, pe strada Garofiței, și joi, 26 octombrie, în localitatea Ștei, pe strada Cuza Vodă. În ambele localități, programul de pregătire a populației se va desfășura în intervalul orar 10.00 -15.00. Centrul mobil are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale și de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanților. Caravana „Fii pregătit!” este un proiect al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, operat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, susţinut financiar de Fundaţia pentru SMURD cu sprijinul Fundaţiei Vodafone.