Filiala din Bihor a Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania (CECCAR) a săbătorit vineri, 13 iulie, începând cu ora 13.00, la Sala de Evenimente „Club Art”, din Băile Felix, Ziua Națională a Contabilului Român.

 

În anul Centenarului, evenimentul a purtat o puternică amprentă istorică. După intonarea Imnului Național al României și mesajul Consiliului Superior, transmis de presedintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Sova, participanții la eveniment au urmărit documentarul cinematografic „Trecutul, prezentul și viitorul CECCAR și al profesiei contabile în România”.

Au urmat mesajele transmise de reprezentanții instituțiilor și autorităților publice care au dat curs invitației (BNR, Administratia Județeană a Finanțelor Publice Bihor, AJOFM Bihor, Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Oradea, Baroul Bihor, etc) și ai mediului de afaceri, reprezentat de Ioan Micula – președintele Camerei de Comert și Industrie (CCI) Bihor, Constantin Badea – secretar general al CCI Bihor și Mina Giurea – director economic.

Mesajul transmis de mediul de afaceri, prin președinte Ioan Micula, a atins o problemă stringentă cu care se confruntă atât mediul de afaceri, cât și profesioniștii din domeniul contabilității: lipsa predictibilității și clarității legislative și, implicit, necesitatea unei interpretări consecvente în timp a legislației fiscale de către autorități. Totodată a subliniat o realitate tristă a societății românești din prezent și anume exodul românilor alungați din propria țară de lipsa locurilor de muncă: „E o tragedie. Când noi investim atât de mult în acești tineri, au atâtea cunoștinte și (…) milioane au părăsit țara să lucreze, de multe ori, pe posturi mult sub calificarea lor. Nicăieri nu poate să traiască omul mai bine decât la el acasă, dacă nu e sabotat”.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate printr-o relație de colaborare dintre mediul de afaceri și autorități, exploatarea judicioasă a resurselor naturale și bogățiilor țării în beneficiul întregii populații, pentru ridicarea nivelului de trai, asigurarea unor salarii și pensii decente și încurajarea românilor să se întoarcă în țară, alături de familiile lor.

În final au fost premiați cei mai performanți membri CECAR Bihor: societăți de expertiză contabilă, societăți de contabilitate, experți contabili și contabili autorizați. Distincțiile au fost înmânate de Valerian Pavel Susa în calitate de președinte al filialei bihorene, care a fost de altfel moderatorul întregului eveniment.

Ziua Națională a Contabilului Român nu a fost aleasă întamplător, ea având o semnificație istorică deosebită. În urmă cu 97 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Fedinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3036, fiind astfel reglementată profesia contabilă din România.