Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, a organizat vineri, 4 august, la sediul nou al muzeului orădean din Str. Armatei Române nr. 1/A, vernisajul expoziţiei de pictură a lui Javor Rašajski având titlul Păsări.

 

Javor Rašajski s-a născut în 1946, la Vršac, Serbia. În 1975 a absolvit Academia de Arte din Belgrad, clasa profesor Z. Lukovic (desen), iar între anii 2008-2012 a fost directorul Muzeului oraşului Vršac. Are la activ numeroase expoziţii personale şi colective, organizate în Serbia (Vršac, Belgrad, Novi Sad, Niš, Carloviţ, Sombor etc.), Croaţia (Zagreb, Ilok), Austria (Viena), precum şi în România (Timişoara). Activitatea sa artistică a fost premiată de trei ori, în 2002 şi 2004 cu premiul I la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, iar în 2007 cu Premiul Academiei Române de Ştiinţe şi Artă pentru volumul „Păsări din Banat”, la Timişoara. 

Expoziţia de la Oradea cuprinde 19 lucrări de mari dimensiuni, care au ca temă comună păsările, artistul având ca pasiune şi ornitologia: „Lucrările lui sunt pline de simboluri explorate la nivel compoziţional, formând împreună o naraţiune parcă mereu neterminată şi constituindu-se într-o imagine vizuală aflată mereu la graniţa parafrazării” a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

„Evident, dacă privim atent compoziţiile, vom găsi – mereu – un acelaşi punct de referinţă: păsările. Dar pentru artistul sârb păsările - de la berze până la bufniţe - nu sunt altceva decât simboluri ale transcendenţei, ghizi spirituali. Istoria ideilor ne confirmă faptul că încă din timpurile gândirii magice exista convingerea comună că păsările sunt mesageri între divin şi uman, între pur şi impur”, a mai explicat Aurel Chiriac.

Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 17 septembrie 2017. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.