Păstrarea, promovarea, transmiterea valorilor moștenite de la marii noștri înaintași, precum și importanța făuririi de noi valori a fost laitmotivul prelegerilor susținute de distinse personalități cu ocazia vernisării expoziției Felix Terra - Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea la Muzeul Național de Istorie al României din București (MNIR) joi, 14 decembrie.

 

La sfârşitul Anului Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a beneficiat de o extraordinară posibilitate, și anume accea de a prezenta într-un cadru ales mărturiile unei spiritualități deosebite, concretizată pe parcursul a peste 900 de ani prin obiecte de artă bisericească excepţională. Toate acestea vorbesc despre o manifestare puternică a credinţei catolice în rândul credincioşilor de pe meleagurile bihorene, aceştia căutând în exprimarea lor forme, pe care astăzi le admirăm drept capodopere ale creaţiei artistice. La invitaţia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, cele două instituţii au colaborat la realizarea unei expoziţii, care prezintă pe parcursul a trei luni de zile în Sala Marea a Muzeului Naţional de Istorie obiecte din patrimoniul istoric şi de artă bisericească legate de moştenirea Sfântului Ladislau. În cadrul evenimentului, directorul general al muzeului gazdă, Ernest Oberländer-Târnoveanu a evidențiat faptul, că rar i-a fost dat să experimenteze o astfel de deschidere și promptitudine, precum a întâlnit în cazul episcopului de la Oradea și a colaboratorilor săi în realizarea acestei expoziții, care se desfășoară sub semnul firescului, a normalității. Expoziția vernisată joi face parte dintr-un proiect mai amplu și de lungă durată al MNIR, prin care se dorește „întoarcerea către țară” cu motto-ul „cu toții împreună”, a mai adăugat Ernest Oberländer-Târnoveanu. Prin acest proiect doresc să ofere posibilitatea bisericilor, comunităților minoritare să expună spre vizitare și să prezintă publicului larg valorile de care dispun, într-o instituție culturală de nivel național. Mai mulți dintre personalitățile care au luat cuvântul au subliniat importanța și caracterul firec al conlucrării și al colaborării dintre instituții, biserici, stat, într-o societate europeană a secolului XXI, care tinde să fie tot mai impersonală, în care vedem tendințe ale renegării și nerecunoașterii valorilor. Aceste aspecte pot fi contracarate doar dacă învățăm ca toții împreună să ne prezentăm valorile (creștine) pe care le avem, deoarece le-am moștenit de la înaintași sau le creăm noi înșine, fără granițe și fără împrejmuiri, evitând prejudecățile și învrăjbirile.

 

Moştenirea Sfântului Ladislau

Obiectele de artă expuse - moștenirea Sfântului Ladislau - reprezintă valori născute din întâlnirea omului cu Dumnezeu. „În toate timpurile, atunci când oamenii l-au descoperit pe Dumnezeu și au intrat în contact cu el, a făurit valori, și anume valori perene, pe care noi, moștenitorii acestora, avem obligația să le păstrăm, să le promovăm, să le transmitem și să înțelegem, că la rândul nostru suntem chemați și noi să realizăm alte valori”, a subliniat în alocuțiunea sa episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László. „Într-o lume a globalizării care devine tot mai impersonală, avem obligația să ne promovăm imaginea și identitatea”, a concluzionat ierarhul.

Au mai luat cuvântul Excelența Sa Miguel Maury Buendia nunțiu apostolic la București, Lucian Romaşcanu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Sergiu Nistor consilier prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar în cadrul Administrației Prezidențiale, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Victor Opaschi secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Földesi Ferenc director al Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta, respectiv Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Toți locutorii au salutat și au exprimat cuvinte de apreciere față de conducătorii celor două instituții pentru extraordinara cooperare, considerând fructuoasă această inițiativă de promovare a pluralismului religios, etnic sau de altă natură prezent pe teritoriul țării. Toate acestea denotă o conviețuire pașnică, sub semnul respectului și al recunoașterii reciproce. Atunci când pacea lipsește, valorile nu sunt expuse ci dimpotrivă, sunt ascunse, păzite - a afirmat secretarul de stat Opaschi. Faptul că o episcopie romano-catolică poate să prezinte publicului larg valorile proprii la București este o expresie a faptului, că între noi domnește pacea, statul român asigură tuturor, inclusiv minorităților religioase și etnice condițiile necesare pentru a se putea desfășura și a-și putea păstra și cultiva identitatea așa cum se cuvine. Reprezentanții instituțiilor partenere - Földesi Ferenc respectiv Aurel Chiriac - au ținut șă sublinieze în alocuțiunile domniilor sale importanța colaborării pe plan cultural, colaborare care nu cunoaște limite, granițe, ci este îndreptată spre binele comun al tuturor.

Mai multe personalități bisericești au răspuns pozitiv invitației organizatorilor, onorând cu prezența lor vernisajul. A fost present ES Ioan Robu, arhiepiscop metropolit de București, ES Cornel Damian episcop auxiliar romano-catolic de București, ES Mihai Frățilă episcop greco-catolic de București, ES Martin Roos episcop diecezan romano-catolic de Timișoara, ES Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Au mai participat la eveniment și parlamentari sau reprezentanți ai vieții publice, printre ei numărându-se chiar și orădeni.

Pe o suprafaţă de expunere de 1.000 mp, pe lângă cele aproape 150 de piese din colecţie proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, printre care se remarcă o capodoperă a renascentismului flamand târziu, reprezentând-o pe Fecioara Maria, pot fi admirate şi piese care se află pentru prima dată în spaţii muzeale din România. Tezaurul mormântului regelui Sigismund de Luxemburg, Cronica de la Dubnica redactată la Oradea, cu o valoare inestimabilă în contextul legendelor Sfântului Ladislau, sunt doar câteva obiecte de marcă expuse în această colecţie.

Expoziţia este realizată din colecţia proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cu contribuţia Muzeului Naţional al Ungariei, a Arhivelor Naţionale şi a Bibliotecii de Stat din Budapesta, precum şi a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la data de 1 aprilie 2018.