Institutul Francez din România, Federația Industriei Hoteliere din România, Primăria municipiului Oradea și Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) au organizat vineri, 2 noiembrie, la Hotel Continental Forum Oradea, evenimentul „Întâlnirile franco-române pentru turism”, cu tema „Turismul termal și formarea profesională”.

 

La această întâlnire au participat: Florin Birta - viceprimarul municipiului Oradea, Michel Monsauret - atașat de cooperare educativă, Ambasada Franței din România, Călin Ile - președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Alin Florin Novac - Iuhas - inspector școlar general, Suzana Ilie  - coordonator regional CNDIPT - Regiunea Sud Muntenia, Mihai Jurca - director executiv APTOR, Alin Chipăilă - vicepreședinte Federația Asociațiilor de Promovare a Turismului din România (FAPT).     

Evenimenul a fost deschis de viceprimarul Florin Birta, care s-a adresat celor prezenți astfel: „În ultimul timp, Oradea pune din ce în ce mai mult accent pe turism. Ne dorim să dezvoltăm mai ales turismul termal din zonă, pentru că avem binecuvântarea să beneficiem de aceste ape termale, care câteodată fac minuni. Cu siguranță, odată cu dezvoltarea turismului, trebuie să dezvoltăm și serviciile turistice, serviciile hoteliere. Acest eveniment are menirea de a ne prezenta aspecte ale dezvoltării tuiristice din Franța, iar noi cu siguranță ne dorim să cunoaștem și să implementăm aceste modele de bună practică. În acest moment avem o problemă cu pregătirea forței de muncă, avem nevoie de forță de muncă specializată în toate domeniile și cu siguranță vom încerca să specializăm această forță de muncă și în domeniul turistic”.

Cu ocazia acestui eveniment, reprezentanți români și francezi din întreprinderile din sectoarele economice turism și alimentație, din instituții de cultură, reprezentanți ai colectivităților locale și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ care gestionează sau propun filiere de formare în domeniul turism și alimentație publică au prezentat experiențele lor și au dezbătut asupra acestui subiect. Judeţul Bihor, gazda acestui eveniment, este o zonă termală importantă a României, iar turismul termal se poziționează ca sector de dezvoltare economică regională.

Michael Monsauret - atașat de cooperare educativă din partea Ambasadei Franței din România și invitatul de onoare al evenimentului a vorbit despre potențialul turistic enorm pe care îl are România: „Atât în domeniul turismului, dar și în multe alte domenii, Franța și România au multe lucruri să-și împărtășească. Cum abordăm bogăția turismului? În primul rând, această bogăție trebuie mai bine exploatată. Compar România cu un diamant care trebuie mai bine șlefuit pentru a deveni una din bijuteriile Europei. Acest diamant pe care trebuie să îl șlefuim are nevoie de forță politică și de implicarea tuturor instituțiilor”.

Această ediție este cea de-a IX-a din seria întâlnirilor propuse în perioada 2016-2018 în proiectul bilateral „Întâlnirile franco-române pentru turism - învățarea limbilor străine și formarea profesională în meseriile turismului: un sector în plina schimbare”.

Scopul evenimentului este acela de a facilita schimburile de idei privind organizarea învățământului profesional din Franța și România, de a identifica nevoile de formare profesională și de învățare a limbilor străine, respectiv de a dezbate asupra modalităților de adaptare a ofertei de formare a unităților de învățământ pentru a răspunde nevoilor actorilor economici și educativi.

Inițiativa își propune asigurarea unui cadru propice pentru schimbul de informații și prezentarea de noi tendințe și proiecte inovatoare în domeniul formării profesionale, astfel încât să conducă la realizarea de schimburi de expertiză, precum și la dezvoltarea de proiecte de mobilitate și parteneriate educative între unitățile de învățământ din Franța și din România, între colectivități locale din cele două țări.