Piața Unirii a găzduit azi, 26 aprilie, de la ora 11.00, festivitatea de absolvire, avansare la primul grad profesional și depunerea jurământului de credință de către „Promoţia de agenţi de poliţie de frontieră – 26 aprilie 2024”.

 

Ceremonialul absolvirii s-a desfăşurat în prezenţa subsecretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Petru Bledea, a adjunctului inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliție Daniel-Traian Tache, precum și a reprezentanților autorităților locale şi structurilor de ordine publică din municipiul Oradea. 

Festivitatea a fost condusă de directorul școlii, comisar-şef de poliţie Aura Sima, care le-a urat, în cuvântul de deschidere, tinerilor absolvenți: „succes la începutul frumoasei cariere de străjer al legalității, ordinii și liniștii publice la frontierele țării”.

A fost o zi importantă atât pentru absolvenţi, cât și pentru părinți, o zi încărcată de emoții, deoarece, după o perioadă intensă de pregătire, se vor bucura de rezultatele muncii lor și îşi vor vedea răsplătite eforturile pe care le-au făcut în această perioadă. Totodată, este începutul unei cariere pline de provocări și responsabilități în slujba comunității, o carieră începută în anul bicentenar al celebrării eroului national Avram Iancu, patronul spiritual al școlii.

Impactul şi emoţia momentului absolvirii şcolii au fost amplificate de momentul depunerii jurământului de credință faţă de ţară, în prezența părinților, rudelor și prietenilor absolvenților. A fost, de asemenea, momentul conștientizării față de misiunea importantă pe care o au față de patrie, de arma nobilă căreia s-au angajat să-i servească, dar și față de cei dragi.

În cadrul festivității, cu ocazia depunerii jurământului de credință, subsecretarul de stat Petru Bledea le-a transmis tinerilor polițiști de frontieră următorul mesaj: „Vă îndemn să faceți tot posibilul ca forma de învățământ pe care tocmai ați absolvit-o să nu rămână un efort singular în parcursul profesional. Sunteți o generație a provocărilor, acceptați provocarea mea: continuați-vă instruirea, dezvoltați-vă personal și profesional, fiți profesioniștii ai Poliției de Frontieră și ai României!”

De asemenea, adjunctul inspectorului general al Politiei de Frontieră Române, chestor de poliție Daniel-Traian Tache, şi-a manifestat bucuria că a avut prilejul de a fi alături de tinerii absolvenţi în aceste clipe speciale: „începând de astăzi, voi avea 108 colegi tineri şi am toată încrederea că, indiferent unde vă veţi desfăşura activitatea, ne putem bizui pe voi pentru îndeplinirea obiectivelor instituţionale”.

Cea de-a 36-a promoţie de elevi pe care a pregătit-o şcoala orădeană este formată din 108 elevi, 10 fete și 98 de băieți, iar durata de şcolarizare a fost de un an.

La finalizarea și centralizarea rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoţiei aprilie 2024 a fost de 8,46. Pentru recompensarea eforturilor în cadrul festivităţii au fost acordate diplome de merit primilor cinci absolvenţi cu rezultate meritorii obținute la examenul de absolvire, şeful de promoţie fiind recompensat şi cu înscrierea numelui pe placa de onoare a instituţiei.

Primii trei clasaţi au fost: şef promoţie, agent Paul Meseșan - media 9,52, locul 2, agent Andrei Timofte - media 9,40 și locul 3, agent Ioan Bogdan Tomoioagă  -  media 9,35.

Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor și a opțiunilor fiecăruia, în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, a Gărzii de Coastă și punctelor de trecere aeroportuare, ca debutanţi în primele şase luni.