Organizația Femeilor Social Democrate din Oradea și județul Bihor, în parteneriat cu Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca ”Gheorghe Șincai”, a organizat o amplă manifestare miercuri, 21 iunie, pentru a sărbători, într-un cadru de excepție, Ziua Universală a Iei.

 

Evenimentul dedicat în special portului și tradițiilor din județul Bihor a fost deschis de către Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului ”Țării Crișurilor” cu o frumoasă prezentare a iei. În cadrul expoziției organizate au fost prezentate peste 40 de costume populare și numeroase obiecte din gospodăria tradițională bihoreană. Costumele, ștergurile, fețele de masă, lipideurile și prosoapele expuse au fost aduse din diverse zone ale județului, ele aparținând organizatoarelor și familiilor acestora. S-au remarcat și au trezit interes deosebit câteva piese cu vechime de peste 100 de ani. Exponatele și costumele, lucrate manual în gospodăriile bihorene, au fost prezentate de proprietari, în limbajul specific zonei de proveniență. O prezentare deosebită, presărată cu poezie, a fost cea a Mariei Doina Iliescu care și-a prezentat cele opt costume de femei, bărbați și copii provenite din comuna Bulz.

Un punct de atracție al evenimentului a fost și miniatelierul în cadrul căruia a fost brodată o ie specifică zonei Beiușului. Cei peste 200 de spectatori au fost serviți cu renumitele plăcinte beiușene și cozonaci. Spectacolul a inclus şi o paradă a costumelor populare, urmată de prezentarea colecției vestimentare ”Rustica”, semnată de designerul Ioana Georgescu. În această colecție de inspirație interbelică, designerul a reinterpretat ia într-o viziune avangardistă.

În a doua parte a evenimentului au fost aduse în  prim plan cântecul și dansul din toate zonele bihorene. În cadrul spectacolului au evoluat: Ansamblul folcloric Floarea Barcăului din Marghita, grupul Zestrea comunei Brusturi, Ansamblul Muguri și Mlădițe”din Beiuș și Ansamblul Datina - Dubașii din Bihor din comuna Țețchea. Au încântat audienţa şi soliştii: Aurica Vaida, Alexandru Carțiș, sau Iuliana Chelu. La finalul evenimentului am fost organizată și o tombolă în care s-au câștigat a două ii, iar dansatorii și invitații au încins o horă.

Peste 200 de spectatori au participat la eveniment, bucurându-se de fiecare moment al spectacolului.