Timp de trei săptămâni, în cetatea medievală a Oradiei, poate fi vizitată o inedită expoziție de pictură semnată de Horea Sălăgean.

Sub genericul „Peisaj interior”, la Galeriile Reperaj-Cetate. Corpul C, Oradea, este deschisă expoziția intitulată „Peisaj interior”, cea de-a cincea personală de pictură a artistului orădean Horea Sălăgean. Din cauza pandemiei, nu a avut loc vernisaj.

„Picturile expuse sunt adevărate căutări, trecute prin filtrul meu personal. Lucrările au fost realizate în perioada stării de urgență”, ne-a declarat pictorul.

Pe simeze se regăsesc în jur de 11 picturi, menite să aducă bucurie în sufletele oamenilor.

 „Am încercat prin această expoziție, a cincea personală, să aduc bucurie privitorilor, să creez bună dispoziție și o stare de optimism în rândul vizitatorilor. Cu toate acestea, lucrările nu sunt ușor de digerat...”, a adăugat interlocutorul nostru.

Artistul experimentează „peisajul interior interpretat” de mai bine de trei ani.

Tehnica folosită de artist în realizarea lucrărilor este: acryl pe pânză, juxtapunere de culoare, texturi care dau impresia de materie. Uneori artistul folosește chiar nisip combinat cu acrylic. Efecte de pastă groasă, tăiată cu spatula, resturi de panză sau nisip și alte materii accentuează senzațiile tactile imediate ale lucrărilor. De pildă, pădurile sunt rigide, iar uneori ai impresia că se sfarmă sau se taie prin jocuri compozitionale îndrăznețe. Haosul, discordanțele sunt într-un final temperate printr-o sinteză a contrastelor puternice și a culorilor primare folosite cu un maximum de potențial expresiv.

„Încerc sa realizez imagini cu o notă de originalitate, creând o stare aparte. Lucrările sunt inspirate din viața mea de zi cu zi și reprezintă, oarecum, un fel de protest împotriva defrișărilor, un fel de strigăt mut de durere când văd ce se întâmplă cu pădurile din țara noastră”, mai spune Horea Sălăgean.

Expoziția „Peisaj interior” este deschisă la Galeriile Reperaj-Cetate. Corpul C, Oradea, putând fi vizitată între orele 10.00-18.00.