Piaţa de miei din Ioşia s-a redeschis, începând de ieri, după ce a mai funcţionat timp de trei zile săptămâna trecută. Orădenii interesaţi să cumpere miei sau iezi vii pot face acest lucru până sâmbătă, la ora 13.00, la un preţ de aproximativ 13 lei/kg - mielul şi 15 lei - iedul.

 

În dimineaţa zilei de ieri, ciobanii aşteptau cumpărători, însă, aşa cum se întâmplă în fiecare an, la început oamenii au venit mai mult să vadă care este preţul. Ieri, au fost oferiţi spre comercializare câteva sute de miei şi iezi vii, preţul acestora fiind între 13-15 lei/kg, în cazul mieilor, şi 15 lei/kg, în cazul iezilor. Cum preţul este negociabil, pentru a găsi cumpărători, majoritatea fermierilor l-au coborât până la 13 lei/kg, în cazul mieilor. Anul trecut, mieii s-au vândut în prima zi de sacrificare tot cu 13 lei/kilogram, preţul coborând în zilele următoare la 12 lei sau chiar la 11 lei/kilogram. La supermarket şi măcelării sfertul de miel anterior porneşte de la 19 lei pe kilogram, un kilogram de miel întreg, de la 23 lei, iar sfertul posterior, de la 24 de lei pe kilogram. Avantajul celor care aleg piaţa este că vor avea carne proaspătă şi mai mult vor alege un miel la greutatea pe care şi-o doresc. De menţionat că ciobanii recomandă cumpărarea mieilor mai mari, aceşti cumpărători având şansa să rămână cu mai multă carne. Piaţa va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program: joi, 5 aprilie, între orele 9.00 - 17.00; vineri, 6 aprilie, între orele 9.00 - 17.00; iar sâmbătă, 7 aprilie, între orele 9.00 - 13.00. „Comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi, accesul acestora și al mieilor având loc zilnic, începând cu ora 8.00. Tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 75 lei pe zi pe măcelar, iar verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8.30 - 9.00”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ADP Oradea.