În Sala Mare a Teatrului Regian Maria, marți, 3 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc concertul aniversar „Florica Bradu – Lioara Bihorului”. Evenimentul va fi prezentat de realizatoarea TV Iuliana Tudor și va fi difuzat la Televiziunea Română.

 

Consiliul Județean Bihor și Centrul de Cultură al Județului Bihor organizează mai multe evenimente cultural-artistice dedicate contribuției pe care artista Florica Bradu a adus-o, de-a lungul întregii sale cariere, folclorului și tradițiilor din județul nostru.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 20 septembrie, o conferință de presă, alături de artista Florica Bradu și de managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Liviu Buțiu, în cadrul căreia a prezentat seria de evenimente.

Acestea vor debuta cu lansarea cărții intitulate „Trec prin lume cântând”, o colecție de muzică și texte care au caracterizat cariera artistei Florica Bradu. Lansarea va avea loc în data de 28 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul Țării Crișurilor.

„Acest eveniment este dedicat unui om care ne-a reprezentat cu cinste vreme de 60 de ani atât în plan local, cât și în țară și în străinătate. Vrem să ne arătăm respectul și prețuirea față de oamenii valoroși din comunitate, cât timp aceștia sunt printre noi. Doamna Florica Bradu este confundată cu sufletul comunității noastre și, în acest sens, ne-am gândit să îi dedicăm în acest an câteva evenimente care se înscriu în conceptul nostru de a dezvolta componenta sufletească a comunității bihorene”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

„Sunt recunoscătoare că v-ați gândit la acest proiect într-un context mai larg de promovare și accentuare a preocupării pentru tradiții, pentru muzica tradițională. Asta fac de o viață și este bucuria mea de a atrage atenția că cultura tradițională este exprimarea cea mai autentică a unui neam. Fac de-o viață muzică bihoreană, am cules cântece, le-am ales și le-am dat publicului încărcate de sufletul meu. În cartea „Trec prin lume cântând”, este repertoriul meu de-o viață, text și muzică. Sunt foarte fericită și sunt onorată că v-ați gândit să mă sărbătoriți”, a declarat Florica Bradu.

Pentru a onora întreaga contribuție adusă culturii bihorene, marți, 3 octombrie, va avea loc concertul aniversar „Florica Bradu – Lioara Bihorului”, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului de Stat Oradea.

„Pentru mine este o onoare să fiu implicat în totalitate în acest concert și în calitate de dirijor al ochestrei „Rapsodia Bihoreană”. Doamna Florica Bradu este o mare voce a folclorului românesc, pentru că, prin repertoriul pe care l-a adus în fața publicului, a adus spiritualitate și emoție. Concertul aniversar promite o seară plină de emoție, având în vedere că vor fi și invitați de suflet din generația de aur a folclorului românesc”, a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

Invitații care vor încânta publicul sunt: Viorica Flintașu, Angelica Stoican, Florica Zaha, Nicolae și Nicușor Mureșan, Maria Sidea, Traian Jurchela,  Andreea Voica și Deian Galetin, Antonela Ferche Buțiu, Cornelia Căprariu Roman și Petrică Pașca, Andrei Corb, Ciprian Mocan, Grupul vocal ,,Lioara” al Școlii de Arte Francisc Hubic și Grupul vocal-instrumental ,,Iza”. Va acompania Orchestra ,,Rapsodia Bihoreană”, dirijor - prof. Liviu Buțiu, iar invitata specială va fi Elise Stan – etnomuzicolog.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului de Stat Regina Maria. Prețul unui bilet este 30 lei.