Orădenii care au trecut ieri, în jurul orei 14.00, pe Pietonala orădeană, au primit, cu multă generozitate, îmbrăţişări gratuite din partea a 15 tineri basarabeni care își fac studiile în orașul de pe Crișul Repede. Acțiunea a făcut parte din seria de manifestări organizate în contextul Centenarului Marii Uniri, cu ocazia zilei de 27 martie 2018, ziua împlinirii a 100 de ani de când provincia românească dintre Nistru și Prut a decis revenirea între hotarele patriei mamă. 

Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni din Oradea, organizația ce reprezintă interesele tinerilor basarabeni care își fac studiile la Oradea, a desfășurat, în aceste zile, o serie de activități prin care au sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire.

ASEB-ul a început, în 23 martie, Festivalul cultural „Zilele Basarabiei”, printr-o cauză nobilă, și anume donare de sânge, după care, pentru a „destinde” puțin atmosfera, aceștia au organizat sâmbătă, 24 martie, „Basarabian Party”, urmat ieri de îmbrăţişări gratuite și Hora Unirii, pe Pietonală. Seria de evenimente a culminat cu o seară de film basarabean.

„La nivel național, acest festival este organizat, în toată România, de Federația Asociațiilor de Basarabeni din România. Așadar, concomitent, în toate orașele țării, studenții basarabeni organizează evenimente de acest gen, cu scopul de a-i uni pe românii de pretutindeni într-un singur stat unitar: România”, ne-a declarat Viorel Furculiță, președintele ASEB Oradea. Pe lângă o îmbrățișare gratuită, trecătorii au primit din partea organizatorilor și o panglică tricoloră.

„Organizăm în fiecare an aceste îmbrăţişări basarabene şi ne bucurăm să vedem că orădenii ştiu deja despre ce este vorba şi răspund foarte bine”, a mai spus interlocutorul nostru.