Înainte de a urca, vineri seara, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, Fanfara Militară Szekesfehervar, din Ungaria, dirijată de maiorul Ruff Tamas, a prezentat câteva marșuri militare, lângă grupul statuar de lângă Liceul Ady Endre, spre încântarea trecătorilor.

 

De la ora 18.00, membrii Fanfarei Militare Szekesfehervar au susținut un concert de muzică militară în sala „Enescu-Bartok” a Filarmonicii orădene. Solista invitată în concert a fost Feher Adrienn, cântăreață și actriță, laureată cu premiul eMeRTon. Evenimentul a fost organizat în amintirea celebrului dirijor militar Fricsay Richárd, iar din program au făcut parte lucrări semnate de compozitorii Fricsay R., Dvorák P., Kéler B., J. Strauss, Fr. Suppé, Kodály Z., Hidas Fr., Ruff T., M. Stevens, D. Ellington, J. Kander, A. Atkins, Presser G.-Adamis A., Máté P.

Potrivit informațiilor furnizate de Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, Fanfara Militară Szekesfehervar are o istorie de aproximativ 120 de ani. Din 1897 până în 1913, viața muzicală din Szekesfehervar a înflorit sub bagheta dirijorului militar, de renume internațional, Fricsay Richard. Urmașii lui la pupitrul dirijoral au devenit, de asemenea, personalități importante ale muzicii militare maghiare. De atunci, popularitatea orchestrei este nealterată, reprezentând o punte de legătură între societatea civilă și Armată. Fanfara participă, în mod regulat, la festivalurile de muzică militară din Ungaria. Sarcinile de serviciu ale membrilor acesteia sunt multiple: pe lângă asigurarea protocolului muzical la sărbătorile militare și de stat, se ocupă și de instruirea militară a tineretului.

Cele aproximativ 180 de apariții anuale ale Fanfarei Szakesfehervar sunt o dovadă a faptului că există o cerere mare pentru astfel de producții de calitate superioară.

Din august 2010, dirijorul orchestrei este maiorul Ruff Tamás, a cărui activitate culturală multilaterală a fost răsplătită cu distincția „Sipos Gyula”.

La Oradea, Fanfara Militară Szekesfehervar a evoluat pentru prima dată, fiind răsplătită de spectatori cu îndelungi aplauze.

Evenimentele muzicale de la Filarmonica orădeană continuă marți, 8 mai, de la ora 19.00, cu un recital cameral, susținut de violonistele Teodora Buia și Sonia Vulturar. Din program fac parte lucrările: Sonatina pentru două viori, H.29, de A. Honegger, Sonata pentru două viori, op.15, de Miklos R., și Sonata pentru doua viori, op. 56, de S. Prokofiev.

Programul casieriei Filarmonicii orădene este de luni până vineri, între orele 11.00-17.00. Informații suplimentare se pot afla la tel. 0259-430.853 sau pe www.oradeaphilharmony.com