Piața Unirii din Oradea va găzdui vineri, 6 august, vernisajul expoziției de fotografie documentară „Belarus - drumul spre libertate”. 

Selecția de lucrări este semnată de jurnalista belarusă Nadia Bujan, laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement - 2021 (https://www.worldpressphoto.org/nadia-buzhan). Evenimentul este organizat de Primăria Oradea în colaborare cu Clubul Fotografic „Varadinum” și Ambasada României în Republica Belarus. Expoziția va putea fi vizitată și admirată în perioada 6 - 27 august.

Fotografiile reprezintă imagini cu un puternic mesaj emoțional de la protestele din Belarus, care au avut loc în preajma și imediat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Atunci, peste 35 de mii de persoane au fost reținute și condamnate la diverse termene de detenție, iar peste 580 dintre cei reținuți au fost recunoscuți de comunitatea internațională drept deținuți politici şi de conştiinţă.

Realitățile din Belarus au fost și sunt aduse la cunoștința opiniei publice de către jurnaliștii independenți, mulți dintre aceștia devenind, de asemenea, victime ale represiunii autorităților. În prezent, peste 30 de jurnaliști din Belarus sunt închiși în penitenciare, ca pedeapsă pentru curajul de a fi transmis adevărul despre evenimente. Redacții întregi au ales drumul exilului pentru a putea să-și continue misiunea de a face cunoscut lumii întregi strigătul poporului lor pentru libertate.

Expoziția de fotografie documentară „Belarus - drumul spre libertate” se înscrie în seria manifestărilor internaționale de marcare a unui an de la începutul acestor evenimente dramatice și de tensiune maximă din Belarus și reprezintă un sprijin moral adresat poporului belarus şi un demers de solidarizare cu mișcarea democratică din această țară.

„Respectul valorilor democratice constituie fundația solidă care stă la baza dezvoltării unei societăți sănătoase, fiind, de asemenea, o condiție obligatorie pentru dezvoltarea unui oraș. Pentru a oferi proiectului deschidere și vizibilitate maximă, am ales să găzduim această expoziție în Piața Unirii. În plus, spațiile de expunere în aer liber oferă și un nivel de siguranță sanitară sporită, în contextul epidemiologic actual”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta.

La vernisaj vor lua parte: autoarea lucrărilor, Nadia Bujan, edilul Florin Birta și ambasadorul României în Republica Belarus, Viorel Moșanu.