Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” a găzduit joi, 7 martie, lansarea cărții „Exilul greco-catolic în Arhivele Securității”, autor Anca Stângaciu și vernisajul expoziției de pictură a artistei Eugenia Dragoi.

  Evenimentul a început la ora 12.00, cu o rugăciune ținută de episcopul Virgil Bercea. Alături de autoarea Anca Stângaciu, conf. univ. doctor la Universitatea Babeş-Bolyai, la prezidiu au mai stat Maria-Mirela Filimon, președinta Reuniunii Mariane din dieceza de Oradea și pr. prof. Conf. Univ. Dr. Hab. Alexandru Buzalic de la aceeași Universitate Babeş-Bolyai.

„Istoria este trasată de pașii fiecărui individ care trece prin lumea aceasta. Când privim în urmă este să căutăm urmele iar acestea sunt consemnate în diferite surse. Între aceste urme găsim și consemnările turnătorilor sau ale acelora care au crezut că fac un bine țării dacă informează Securitatea. Din aceste mărturii putem să ne dăm seama de ura pe care acești oameni o aveau”, a spus scriitorul Alexandru Buzalic care i-a mulțumit autoarei pentru munca depusă.

Anca Stângaciu a spus că o pasionează exilul românesc din perioada comunismului și că studiindu-l a decsoperit că pe lângă exilul politic și cultural a existat și un exil religios despre care nu se prea discută în societate.

„În cadrul acestui exil, cea mai mare parte a fost ocupată de religia greco-catolică. A fost și un exil al bisericii ortodoxe dar consistența și continuitatea a aparținut religiei greco-catolice. Esența acestuia a fost de a lupta pentru biserica în suferință. Au fost câteva nume importante care au luptat pentru unirea tuturor greco-catolicilor atât a celor aflați în exil cât și a celor din țară. Printre ei episcopul Vasile Cristea, Aloisie Tăutu, Carol Capros, Pamfil Cârnațiu. Acești oameni au dus înainte valorile crediței greco-catolice. Cu mult curaj pentru că la fiecare pas puteau să simtă brațul greu al Securității. Unii dintre ei nici nu mai scriau acasă pentru că știau că Securitatea le citea scrisorile și nu voiau să le facă rău celor pe care îi iubeau. Cartea este o pledoarie pentru adevăr, pentru rezistența și gloria acestei biserici. Este importantă și pentru istoria românilor pentru că rezistența și exilul sunt părți ale acestei istorii. Este importantă pentru noi cei de astăzi, pentru ideea de a fi drepți. O carte de unificare identitară, de a ne asuma lucrurile care s-au întâmplat, așa cum s-au întâmplat”, a spus, printre altele, Anca Stângaciu.

Episcopul Virgil Bercea a adăugat la final că „nu dorim să ne răzbunăm pe nimeni, nu suntem împotriva cuiva. Sunt o dorință de a înțelege ce s-a întâmplat și a ne asuma niște realități”.

Publicul prezent a participat apoi la expoziția de pictură a artistului plastic Eugenia Dragoi și a Mariei-Mirela Filimon, expoziție vernisată de Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.    

Lansarea cărții a avut loc în cadrul evenimentului „Sub Scutul Tău, Marie!”, organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii și a Reuniunii Mariane din Oradea, de către Departamentul de Cultură al Episcopiei Greco-Catolice Oradea.

Cartea poate fi comandată la prețul de aproximativ 50 de lei, de pe edituramega.ro sau librariadelfin.ro.