Produsele și obiectele tradiționale s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, în Cetatea Oradea, pentru a crea o experiență culinară inedită.

Cetatea medievală a Oradiei a găzduit, în perioada 23-24 septembrie, evenimentul  „Gusturi și Tradiții de Bihor”. Scopul organizatorilor a fost de a promova județul Bihor prin mâncarea tradițională specifică, de a încuraja restaurantele să includă în meniurile lor cât mai multe astfel de rețete locale și de a crea un cadru de colaborare între producătorii locali și sectorul HoReCa.

În cadrul evenimentului a fost lansată publicația „Rețete tradiționale de Bihor”, cu 49 de preparate românești, maghiare, slovace și evreiești, culese de la localnicii din satele bihorene. Cartea de bucate (disponibilă în format digital pe website-ul Consiliului Județean Bihor: https://bit.ly/3R70nKp) conține rețete de plăcinte, gustări reci și calde, supe din legume și carne, feluri principale și dulciuri și foietaje. În cuprins, pe lângă ingredient și modul de preparare, se găsesc și date istorice despre originea mâncării tradiționale din Bihor.

În cele două zile de festival, mai multe echipe de bucătari și de bihorence au pregătit preparatele din rețetar, iar vizitatorii au avut ocazia să guste din bunătățile proaspăt gătite. Elevele Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea, coordonate de cadrele didactice - prof. Cristina Torjoc, prof. Rebeca Chirila și prof. Elena Bențan - , au participat la eveniment, ajutând la pregătirea preparatelor tradiționale din Bihor, alături de agentul de practică, Aqua President.

Atmosfera din Cetatea Oradea a fost întregită de momente artistice susținute de ansamblurile folclorice locale, atât românești, cât și maghiare, slovace și evreiești, cu artiști consacrați, dar și tinere talente, iar meșterii populari au fost prezenți cu ateliere de olărit, pielărie, țesătorie și sculptură în lemn.

„Obiceiurile și tradițiile țin de identitatea noastră. Conservarea și promovarea acestora o facem și prin acțiunile de la sfârșitul acestei săptămâni, în Cetatea Oradea. Sâmbătă, 23 septembrie, a fost lansat volumul ,,Rețete tradiționale de Bihor”. 49 de rețete autentice din Bihor au fost culese din tot județul și sunt prezentate în această carte. De anul viitor, cartea va fi disponibilă în librării, în română, engleză și maghiară. În baza negocierii cu restaurantele din Oradea, de anul viitor, aceste produse se vor regăsi în meniurile acestora, fiind o carte de vizită pentru județul nostru. Am început, de asemenea, procedura de autentificare ca produse tradiționale „de Bihor” pentru 12 produse. Organizarea târgurilor dedicate producătorilor locali, extinderea distribuției produselor acestora și a procesării producției agricole din județul Bihor sunt alte măsuri pe care le susținem”, a fost mesajul transmis ieri, pe pagina sa de Facebook, de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor (AMD Bihor), sub egida Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul Visit Oradea și al Primăriei Municipiului Oradea.