În timpul concediului de maternitate, multe femei se gândesc să renunțe la cariera lor și să își deschidă o afacere proprie care să le înlocuiască salariul și să le ofere mai mult timp cu familia. Este însă antreprenoriatul o alternativă viabilă sau doar un vis frumos? Pe 19 mai va avea loc primul workshop din Oradea, în care se vor da răspunsuri la această întrebare.

Antreprenoriatul mamelor este un fenomen global, care a apărut ca urmare a dezvoltării internetului, un instrument ce permite oricui să își dezvolte abilitățile și să își promoveze produsele și serviciile aproape gratuit, din confortul propriei case. O influență pozitivă asupra creșterii acestui fenomen o au și specialiștii în parenting, care recomandă mamelor să stea cât mai mult alături de copiii lor în primii ani de viață, pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios din punct de vedere emoțional. Fenomenul a apărut recent și în România și este într-o creștere exponențială de la an la an. Din păcate, în România companiile nu oferă posibilitatea ca mamele să aibă un program flexibil, de 4-6 ore pe zi, 2-3 zile pe săptămână sau posibilitatea de a lucra de acasă, așa că singura alternativă rămâne antreprenoriatul. Alternativa antreprenoriatului nu este însă atât de ușoară precum pare, pentru că multe dintre mămici, chiar dacă au un CV impresionant, nu au experiență în domeniile în care se îndreaptă, nu au educație antreprenorială și se trezesc complet singure și debusolate într-o lume competitivă, în care fiecare pas greșit înseamnă o gaură în bugetul familiei, principala sursa de finanțare a majorității mamelor care aleg acest drum.

„Antreprenoriatul este o alternativă viabilă de a-ți înlocui venitul din salariu și de a avea mai mult timp alături de familie și asta o demonstrează sutele de mame din toată țara care fac parte din Comunitatea Mamprenoare și au devenit independente financiar, însă e nevoie să respecți câțiva pași simpli: să te îndrepți doar spre domenii care te pasionează și în care ai abilități, să investești în abilitățile tale ca să poți avea produse și servicii de o calitate superioară, să ai o strategie de business coerentă și o strategie de promovare eficientă și să te alături comunităților care te pot sprijini la nevoie”, susține Alina Bota, fondatoarea comunității.

Mamprenoare este singura comunitate din România care conectează mamele antreprenor din toată țara și din diaspora și le oferă acestora educație antreprenorială, programe de consultanță și mentorat personalizat, o platformă online, pe care își pot promova afacerile în mod gratuit, târguri în care își pot vinde produsele și chiar o revistă glossy printată în care își pot scrie singure povestea și atrage clienți.

Intrarea în Comunitate se face printr-un workshop de antreprenoriat numit „Și mămică, și antreprenor de succes”, în care femeile (nu neapărat mame) care își doresc să exploreze această alternativă învață cum să evite greșelile care se fac în antreprenoriat, invață pașii corecți și exemple de bună practică și le sunt prezentate instrumentele pe care le au la dispoziție din calitatea de membre ale acestei comunități.

Pe 19 mai, ora 11.00, în interiorul Cetății Oradea va avea loc primul workshop din Oradea iar toate femeile care vor participa vor deveni membre ale comunității, vor fi introduse în grupul închis și prezentate apoi mămicilor din toată țara, vor avea profil gratuit pe website-ul mamprenoare.eu, acces la ședintele de lucru locale și la evenimentele organizate la nivel național și consultanță personalizată pentru a-și dezvolta o afacere de la zero cu buget redus sau pentru a-și eficientiza propriile afaceri. Evenimentul este sprijinit deVisit Oradea.