Disputele politice din Consiliul Judeţean Bihor continuă cu o nouă rundă. Ieri, liberalii au refuzat să se prezinte la şedinţa ordinară în care trebuia să fie votat bugetul judeţului, conducerea administraţiei judeţene convocând o nouă şedinţă pentru luni, 19 februarie. Liberalii au anunţat, însă, că nu vor vota bugetul până nu se stabileşte un criteriu clar privind repartizarea banilor aflaţi la dispoziţia CJ pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, care să fie proporțional cu numărul de primari.

 

Şedinţa de ieri a CJ Bihor nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, toţi cei 17 aleşi liberali boicotând întrunirea. Pe ordinea de zi a şedinţei figura, printre altele, validarea mandatului de consilier judeţean a social-democratului Adrian Szatmari, dar şi proiectul de buget al judeţului. Constatând lipsa cvorumului, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunţat că va fi convocată o nouă şedinţă pentru luni, 19 februarie, ora 11.00, adăugând că luni este ultima zi pentru votarea bugetului pe acest an.

„În 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a bugetului de stat suntem obligaţi să votăm bugetul judeţului. Bugetul trebuie votat, altfel intrăm în alte probleme, cum ar fi plata salariilor”, a menţionat Pasztor, adăugând că dacă nu se adoptă bugetul, sumele pe care judeţul le poate folosi sunt prea mici pentru a acoperi toate cheltuielile. El a ţinut să precizeze că liberalii nu s-au prezentat nici la şedinţele de comisii în care s-a discutat proiectul de buget. Totodată, preşedintele CJ Bihor a afirmat că pe ordinea de zi a şedinţei de ieri figurau şi alte proiecte importante, cum ar fi cele necesare pentru proiectele de construcţie a campusului şcolar special, de amenajare a parcului ştiinţific şi pentru locuinţele de serviciu, precum şi aprobarea extinderii cu 30 de paturi a Centrului de asistenţă medico-socială de la Popeşti.

 

„Puterea” nu... poate!

Pe de altă parte, vicepreşedintele Ioan Mang s-a referit la proiectul privind validarea mandatului lui Adrian Szatmari, citând din nou din sentinţa Tribunalului Bihor, care practic îi obligă pe liberali să-i valideze acestuia mandatul, iar, în plus, îi obligă să-i plătească lui Szatmari indemnizaţia pe care ar fi trenuit să o încaseze până acum. „Azi, consilierii PNL nu participă din nou la şedinţă. Nu este pentru prima dată, ci au un număr foarte mare de absenţe în acest mandat. Niciunul dintre ei nu şi-a motivat vreodată absenţele. Nu se poate ca azi toţi să fie bolnavi sau în delegaţie. Motivul real este că nu doresc să-l valideze pe cel de-al 18-lea consilier al alianţei PSD-ALDE- UDMR, deşi instanţa îi obligă”, a afirmat Ioan Mang. El a menţionat că, potrivit legii, motivele pentru a nu fi validat un consilier sunt doar două: fie se încalcă condiţiile de eligibilitate, fie a fost ales prin fraudă, însă de nicăieri „nu rezultă indicii de fraudă sau neeligibilitate”. „Nimeni nu poate să fie peste voinţa electoratului”, susţine Mang, adăugând că, în urma discuţiei avute cu Adrian Szatmari, „ne rezervăm dreptul de a face plângere penală împotriva fiecărui consilier PNL pentru abuz în funcţie”. „Eu trag speranţa totuşi că între cei 17 consilieri PNL vor exista şi oameni care nu vor mai tolera astfel de atitudini, că nu vor fi de acord să meargă în penal că aşa s-a decis la partid”, a mai declarat vicepreşedintele CJ Bihor. La rândul său, vicepreşedintele Traian Bodea, a declarat că „asistăm la un nou act de laşitate din partea PNL”, adăugând că prin acest gest „vedem seriozitatea cu care tratează mandatul de consilier judeţean”.

 

Punctul de vedere al opoziţiei

Cu o jumătate de oră înainte de începerea şedinţei CJ Bihor, la sediul PNL, preşedintele Filialei, Ilie Bolojan, şi liderul grupului de consilieri liberali, Ionel Avrigeanu, au susţinut o conferinţă de presă în care au prezentat motivele pentru care liberalii nu aveau să participe la şedinţă. Precizând că municipalitatea orădeană a colaborat la toate proiectele la care CJ Bihor a cerut sprijin şi adăugând că liberalii au susţinut toate proiectele cu finanţare europeană depuse ale administraţiei judeţene, preşedintele PNL Bihor a menţionat că, în schimb, a propus „lucruri care nu s-au realizat”. Bolojan a dat exemplu propunerea privind repartizarea echitabilă a bugetelor în vederea echilibrării nevoilor în județ. „Sumele care sunt la dispoziția CJ să fie repartizate, în cea mai mare parte, proporțional cu numărul de primari, indiferent de culoarea politică a acestora”, a menţionat Ilie Bolojan, adăugând că liberalii au făcut această propunere încă de anul trecut şi „până nu va fi acceptată, grupul PNL nu poate să voteze bugetul CJ Bihor”. „Suntem de acord cu o chestiune de principiu, să se realizeze un pact politic, nu doar pentru acest ciclu electoral, ci și pentru cel viitor, în care această formulă corectă și cinstită de repartizare a fondurilor să fie aplicată. Banii să se repartizeze direct proporțional cu numărul de primari, iar ceea ce rămâne să fie la dispoziția conducerii CJ, indiferent de cine va fi la conducere”, a spus Ilie Bolojan. El a adăugat că o altă nemulțumire este legată de modul în care sunt gestionate fondurile județului. „Clădirea Policlinicii din Oradea este în ruină, nu există niciun proiect concret, în schimb se achiziționează alte ruine, a căror reabilitare ar necesita fonduri mult mai mari”, a precizat liderul PNL Bihor.

Pe de altă parte, Ionel Avrigeanu a acuzat faptul că grupul consilierilor judeţeni PNL a primit proiectul abia miercuri. Liderul consilierilor PNL a precizat că, potrivit proiectului de buget, suma alocată pentru investiţii este mai mică cu 20% faţă de cea propusă anul trecut. Tot el a acuzat faptul că unele proiecte au primit sume prea mici, iar bugetele instituţiilor de cultură au fost alocate discreţionar. Mai exact, Teatrul Regina Maria şi Muzeul Ţării Crişurilor primesc cu 2% mai mulţi bani decât anul trecut, Teatrul Szigligeti cu 20% mai mult, Filarmonica cu 14% mai mult, în timp ce Biblioteca Judeţeană va primi cu 4% mai puţin. O altă discrepanţă semnalată a fost cea legată de faptul că revista Varad are alocaţi cu 15% mai mulţi bani decât revista Familia. O altă nemulţumire a liberalilor este legată de faptul că, anul trecut, CJ Bihor a alocat 700.000 euro pentru ONG-uri, cât în precedenţii patru ani la un loc. În plus, 80% din aceşti bani au mers cu dedicaţie pentru ONG-uri abonate la aceste fonduri. De aceea, PNL propune o transparentizare a modului în care sunt cheltuiţi banii alocaţi ONG-urilor, aceasta fiind o altă condiţie pentru ca liberalii să se prezinte la şedinţele CJ. La final, liderul PNL Bihor a precizat că actuala conducere a CJ nu a ţinut cont de niciunul dintre proiectele propuse de liberali de-a lungul anului trecut.