Astăzi, 9 februarie, se împlinesc 216 ani de la naşterea ilustrului avocat şi patriot Emanuil Gojdu. În semn de protest faţă de condiţiile improprii în care statuia relocată din Piaţa Unirii a fost depozitată în ştrandul Ioşia, Asociaţia Cultura în Mişcare a invitat orădenii la o aniversare printre bazine. Statuia însă, dispăruse…

Aproximativ 20 de orădeni au răspuns invitaţiei de a-l aniversa pe Emanuil Gojdu la ştrandul Ioşia, acolo unde statuia demontată a zăcut mai bine de trei ani. Oamenii şi-au plătit bilete de intrare pentru a avea acces la ştrand şi au aflat abia apoi că monumentul a dispărut. Statuia a fost mutat, în tăcere, din ştrandul Ioşia în Cetatea Oradea, iar comunicatul de presă referitor la acest fapt a fost emis de Primăria Oradea în jurul orei 15.00, cu două ore după încheierea aniversării. Cei circa 20 de orădeni, printre care şi eurodeputatul Emilian Pavel, absolvent al Colegiului Emanuil Gojdu, deputatul USR Silviu Dehelean, profesorul universitar Mihai Drecin, sau arhitectul Cristian Puşcaş, au „sărbătorit” aniversarea împărţind felii dintr-un tort cu ciocolată şi îngheţată.

Istoricul Mihai Drecin a subliniat că marele mecena Emanuil Gojdu aparţine istoriei naţionale, care merită din plin atenţia generaţiilor actuale.

Aşa cum Cotidianul CRIŞANA a relatat, statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontată odată cu începerea lucrărilor de reabilitare din Piaţa Unirii, în martie 2015. Statuia a fost depozitată în ştrandul Ioşia, pe o platformă betonată, înconjurată de un gard. Între timp, primăria a primit amendă din partea Direcţiei pentru Cultură Bihor, pentru depozitarea improprie, amenda fiind în valoare de 4.000 de lei.

De asemenea, managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, ne-a informat că solicitarea Primăriei, de a amplasa statuia în Piaţa Gojdu, nu a fost aprobată de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, Bihor, Maramureş, Satu Mare. În motivarea comisiei se arată că personalitatea lui Gojdu este strâns legată de Episcopia Ortodoxă şi se apreciază că era mai bun amplasamentul iniţial, din Piaţa Unirii.

„În cursul acestei săptămâni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a mutat statuia lui Emanuil Gojdu în Cetatea Oradea, unde urmează să fie restaurată. În prezența restauratorului, statuia a fost mutată în Cetatea Oradea, spațiu unde va începe procedura de conservare în prima etapă și apoi restaurare în baza unui proiect avizat de Ministerul Culturii. Locul în care este depozitată statuia este ferit de intemperii” (...) „După restaurare, statuia urmează să fie amplasată într-o locație provizorie din oraș, care urmează să fie stabilită în perioada următoare, până la finalizarea lucrărilor de reamenajare a Pieței Gojdu, unde va fi amplasată, așa cum am anunțat anterior”, a declarat Florin Birta, viceprimar al Oradiei, citat în comunicatul de presă al municipalităţii