Organizarea concertelor cu muzică din filme a devenit o tradiţie la Oradea, încă din anul 2011, datorită implicării şi aprecierii deosebite din partea publicului şi mulţumită colaborării cu dirijorul Shinya Ozaki din Japonia.

Maestrul Shinya Ozaki revine în orașul de pe Crișul Repede să dirijeze lucrări de mare popularitate din literatura muzicală a artei cinematografice. Primul concert cu muzică din filme va avea loc în sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii astăzi, 9 mai, de la ora 19.00, iar cel de-al doilea concert va avea loc mâine, 10 mai, de la ora 19.00. Programul va cuprinde titluri celebre din producția filmografică a ultimelor decenii: Beauty and the Beast, Over The Rainbow, Por Una Cabeza - Tango, Apollo 13, Bohemian Rhapsody, The Lord of The Dance, Jurassic Park, Charade, King Kong, Titanic, Spiderman, Les Miserables - I Dreamed a Dream, The Imperial March (Darth Vader’s Theme), Star Wars.

„Concertele cu muzică din filme au fost cuprinse în stagiunea Filarmonicii începând cu anul 2011, primul asemenea concert fiind dirijat chiar de maestrul Shinya Ozaki, în mai 2011. În decursul stagiunilor următoare, astfel de programe au mai fost dirijate de Werner Gábor din Ungaria și de maestrul Ilarion Ionescu Galaţi. Însă cele mai multe asemenea concerte au fost dirijate la Oradea de maestrul Ozaki”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, la conferința de presă. Foica a precizat că mai sunt disponibile doar câteva bilete pentru cele două concerte, ceea ce dovedește popularitatea de care se bucură aceste evenimente muzicale în rândul orădenilor.

„Cât timp publicul își va manifesta dorința de a asculta și acest gen muzical, Filarmonica va veni în întâmpinarea acestei cereri și, cel mai probabil, astfel de concerte vor avea loc în continuare”, a mai spus Vasile Foica.

În cadrul programului vor fi prezentate în primă audiție lucrările: Beauty and the Beast, Charade și Les Miserables - I Dreamed a Dream. De asemenea, Bohemian Rhapsody, în această variantă, va fi prezentată pentru prima dată. Lucrarea a fost cuprinsă într-un program de rock-simfonic, în urmă cu aproximativ 7-8 ani, dar nu în această versiune. Părțile solistice ale concertului vor fi susținute de către doi artiști apreciați ai orchestrei orădene: Nagy Kálmán - vioară și Nagy Tímea - voce.

Nagy Kálmán s-a născut în 1984, la Târgu Mureş. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, în 2006, la clasa prof. Dorina Mangra, urmând studii masterale cu prof. Valeriu Maior. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. Din 2003 este angajatul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, devenind concert-maestrul Filarmonicii de Stat Oradea în 2013. Din 2015 conduce și orchestra de cameră „Camerata Michael Haydn”.

Nagy Tímea a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Miercurea Ciuc în 1999, fiind îndrumată la flaut de prof. Tatár Csilla. Și-a continuat studiile la clasa prof. Vasile Foica din cadrul Facultății de Muzică a Universității Oradea, obținând, în 2005, licența în interpretare instrumentală – flaut. În perioada 2011-2014 s-a specializat și în arta cântului, cu prof. Deák Lăcrămioara, la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Din 2013 este flautista Filarmonicii de Stat Oradea.