Oradea a fost inclusă pe lista oraşelor care participă la deschiderea aniversară a celei de a 20-a ediţii TIFF. Astfel, comedia Dineu cu vecinii de sus a putut fi urmărită, simultan, în Cluj, Oradea, Salonta şi în alte 17 oraşe din România.

 

Filmul care a deschis oficial Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), la Cluj-Napoca, a fost prezentat şi orădenilor în Amfiteatrul Cetate, dar şi salontanilor vineri, 23 iulie. Comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020) a fost alegerea organizatorilor pentru această seară specială. O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne, Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental/ The People Upstairs (regia Cesc Gay, 2020) îi are în centru pe Julio şi Ana, care sunt împreună de mai bine de 15 ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de sus. Sunt puţin mai tineri, iar gemetele frecvente ce se aud din apartamentul lor au devenit o sursă de tensiune pentru Julio și Ana. Și ce nu știu gazdele este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.

Filmul a fost nominalizat la cinci premii Goya și are pe afiș vedete spaniole precum Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking). La TIFF, filmul este prezentat în cadrul secțiunii Focus Spania.

Caravana TIFF la Salonta

 

Dacă la Oradea a fost organizată o singură seară de film, în Salonta proiecţiile au continuat sâmbătă şi duminică, în cadrul Caravanei Filmelor TIFF Unlimited, organizată în Piaţa Haiducilor. Astfel, sâmbătă, 24 iulie, a rulat pelicula Ţinutul (The County) un film realizat în Islanda şi regizat de Grímur Hákonarson, a cărui durată este de 92 de minute. Duminică, 25 iulie, a fost proiectată pelicula Mami (Petite Maman), un film regizat de Céline Sciamma, cu o durată de 72 de minute. Lungmetrajul urmăreşte un episod din viaţa lui Nelly, care tocmai şi-a pierdut bunica şi îşi ajută părinţii să elibereze casa în care a copilărit mama ei. Explorând casa şi pădurile din jur, întâlneşte o fetiţă de vârsta ei care construieşte o casă în copac. Filmul a fost nominalizat la Ursul de Aur la Berlinale 2021.

Evenimentul va avut loc cu respectarea tuturor măsurilor de protecție în vigoare și a fost organizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Oradea și Visit Oradea.

TIFF va reveni, în această toamnă, la Oradea cu cea de-a 4-a ediție a TIFF Oradea, programată între 17 și 19 septembrie.