Excelența școlară a fost premiată azi, 12 octombrie, de Primăria Oradea, în cadrul unei festivităţi inclusă în programul manifestărilor dedicate Zilei Oraşului.

Primarul Florin Birta şi viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș au înmânat câte o diplomă de excelență din partea administrației locale celor 206 elevi și 126 profesori coordonatori premiați pentru rezultatele deosebite obținute în anul școlar 2022 - 2023.

Mai exact, administrația orădeană a recompensat rezultatele la competițiile internaționale, competițiile naționale organizate de Ministerul Educației (premiul I, II, III și mențiune), dar și mediile de zece la evaluarea națională și bacalaureat.

„Vă felicit în numele meu personal, dar și în numele consilierilor din cadrul  Consiliului Local Oradea. Educația a jucat întodeauna un rol foarte important în istoria țării noastre. Azi sărbătorim Ziua Orașului Oradea, gândindu-ne la ziua de 12 octombrie 1918, o zi importantă în care, în casa avocatului Aurel Lazăr a fost semnată Declarația de la Oradea, un act premergător foarte important pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Toate aceste evenimente s-au înfăptuit pentru că am avut oameni educați, care au știut ce vor și care au vrut binele țării noastre. De aceea, e important ca și viitorul orașului nostru să fie asigurat de oameni educați, de oameni care au rezultate foarte bune la învățătură. Poate nu avem cel mai bun sistem de învățământ, poate mai poate fi îmbunătățit, dar dăruirea d-voastră ne face să fim mândri și să credem că viitorul orașului nostru este asigurat. Mai mult, noi, împreună cu d-voastră, trebuie să facem din municipiul nostru un oraș în care atunci când vă veți termina studiile să râmâneți alături de familiile d-voastră, pentru că familiile au fost cele care v-au susținut în obținerea acestor rezultate. Vă mulțumesc încă o dată dragi elevi, vă mulțumesc dragi profesori pentru că îi îndrumați și vouă dragi părinți pentru că îi susțineți. E îmbucurător faptul că, de la un an la altul, numărul elevilor olimpici crește, iar dacă anul trecut aveam undeva la 120 de elevi premiați, anul acesta avem peste 200 de elevi cu rezultate deosebite. Felicitări tuturor! La mulți ani, Oradea!”, le-a transmis primarul Florin Birta elevilor, profesorilor şi rudelor prezente azi în sala mare a Primăriei Oradea, la festivitatea de premiere.

În total, au fost premiate rezultatele deosebite obținute la trei olimpiade internaționale  (2 aur și 1 bronz), dar și cele de la olimpiadele și concursurile naționale organizate de Ministerul Educației, unde 18 copii au obținut premiul I, 19 premiul II, 18 premiul III și 61 au obținut mențiuni.

Totodată, 5 premii au fost acordate pentru elevii cu rezultate de 10 la evaluarea națională (4 elevi) și bacalaureat (1 elev).

De asemenea, și performanța sportivă a fost răsplătită. Astfel, au fost premiați pentru rezultate deosebite la olimpiadele și competițiile sportive la nivel național: 13 elevi (loc I), 17 elevi (locul II), 28 elevi (locul III) și 24 pentru locul IV (mențiune).

Medalia de aur la olimpiada internațională a fost recompensată de Primăria Oradea cu suma de 5.000 lei, în timp ce medalia de bronz cu suma de 2.500 de lei.

Premiul I la o olimpiadă națională a fost recompensată cu suma de 1.000 de lei, premiul II cu 700 de lei, premiul III cu 500 de lei și mențiunea cu 300 lei.

Totodată, rezultatele la competițiile sportive organizate la nivel național au fost premiate cu 600 lei - locul I, 400 lei - locul II și 200 de lei locul III și mențiune.

Media zece la evaluarea națională și bacalaureat a fost răsplătită de Primăria Oradea cu suma de 1.000 de lei.

Elevii premiați provin de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”,  Liceul Teoretic German „F. Schiller”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Liceul Reformat „Lorantffy Zsuzsana”, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”,  Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Școala Gimnazială „Dacia”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială nr. 16, Școala Gimnazială „Avram Iancu” și Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”.